BoLa LaEa LaAg

Langon

(Alingo) Waarschijnlijk bestond de plaats aan de Garonne in de tweede eeuw al. Er zijn munten, medailles en mozaïeken gevonden. De bewering dat de oude naam van Langon Alingo was is overal op het internet te vinden, maar het is nooit duidelijk waar die wijsheid vandaan komt. Waarschijnlijk moet het door de Kosmograaf van Ravenna genoemde Landinorum gelijkgesteld worden aan Langon, maar ook dat is niet zeker. In deze gids is voorlopig maar aangenomen dat beide namen op Langon slaan. In de routebeschrijvingen is de naam Alingo gebruikt.

ChLa LaBe LaCh LaSo
NaLa

Langres

(Andemantunnum) De inwoners werden Lingones genoemd. Het Romeinse verleden blijkt uit een triomfboog en talrijke vondsten. De stad werd in de 2e eeuw van een ringmuur voorzien. Resten daarvan zijn nog zichtbaar (niet te verwarren met de nog zeer gave middeleeuwse omwalling).

GeLa LaVe PoLa

Lausanne

(Lousonna) Hoewel het grondgebied van de huidige stad Lausanne al vanaf de vierde eeuw v.Chr. werd bewoond ontstond de Gallo-Romeinse plaats met de naam Lousonna pas rond 15 v.Chr. ongeveer ter plekke van het huidige Romeins museum, dus aan het Lémanmeer in de wijk Vidy, iets ten westen van de rotonde die Rond-Point de la Maladière heet. Het stadje was waarschijnlijk nauwelijks groter dan Forum Hadriani (Voorburg) in haar bloeitijd.

CoNa

le Conquet

(Gesoscribate) Het is onzeker of met Gesocribate het huidige le Conquet werd bedoeld, maar er is voor deze route geen andere in aanmerking komende kustplaats te vinden die meer dan 40 mijl van Carhaix-Plouguer (Vorgium) afligt (zie route CoNa). Ook staat de bewoningscontinuïteit vanaf het Gallo-Romeinse tijdperk niet vast, want het plaatsje is in de periode van de negende tot de zeventiende eeuw meermalen geplunderd, eerst door de Noormannen en in later eeuwen door de Engelsen. Quid.fr vermeldt “occupation gallo-romaine”, maar wat dat inhoudt is niet duidelijk.

le Conquet wordt meestal in verband gebracht met de door Ptolemaeus genoemde plaats Saliocanus, maar of dat een andere naam voor Gesocribate was of dat daar toch een andere plaats mee werd bedoeld is niet met zekerheid te zeggen. In beginsel kan een plaats meerdere namen hebben gehad, zie bijvoorbeeld het paar Gesoriacum – Bononia, maar het is ook heel goed mogelijk dat Saliocanus niet gelijkgesteld moet worden aan le Conquet. Misschien was Saliocanus de plaats Douarnenez aan de gelijknamige baai. In de omgeving daarvan is veel Romeins gevonden, onder andere de op de toeristenkaart vermelde Temple celto-romain. Hier is le Conquet gekozen als beginpunt van route CoNa.

AlMa DrMa MaTo

le Mans

(Subdinnum) Stad van de (Aulerci) Cenomani, die ook wel Vindunum of Vindinum werd genoemd (naar het Gallisch vindo- = wit en dunon = heuvel, sterkte). De plaats werd in 56 v.Chr. door de Romeinen ingenomen en kreeg de naam Civitas Cenomanum. Dat werd Celmans, Cel Mans, dan le Mans. Vanwege de dreiging van de barbaren werd de stad aan het einde van de 3e eeuw ommuurd. De muur was ca. 1,3 km lang en bevatte 12 torens. Sporen ervan zijn teruggevonden.

AiMu MuAi MuLa

le Muy

(Forum Voconii) De plaats lag aan de Via Iulia Augusta (later beschouwd als een voortzetting van de Via Aurelia), dat is de weg vanaf Vado Ligure (bij Savona) naar Arles. In de omgeving zijn resten van Romeinse gebouwen gevonden.

LeAg LeAu ToLe

Lectoure

(Lactora) Het stadje is sinds de préhistorie bewoond. In de Romeinse tijd strekte het zich ook uit over de vlakte, maar in de tijd van de volksverhuizingen hebben de bewoners zich op het hogere deel teruggetrokken en hun woonplaats voorzien van een ringmuur. Er zijn talrijke vondsten gedaan uit de Gallo-Romeinse periode, waaronder bestratingen, pottenbakkersovens, sarcofagen, munten, aardewerk, altaren en bronswerk.

KaLe LeHe LeNi

Leiden-Roomburg

(Matilo) Op het internet wordt alleen gesproken over het Romeinse fort dat in de polder Roomburg bij Leiden en Leiderdorp is opgegraven, maar er heeft ongetwijfeld ook een burgerlijke nederzetting in de buurt gelegen. De Romeinse reisgidsen waren niet bedoeld als militaire kaarten, maar werden hoofdzakelijk gebruikt door koeriers, handelaars, toeristen enz. die met behulp daarvan plannen konden maken voor hun reizen en overnachtingen. Matilo lag ongeveer aan het begin van het Kanaal van Corbulo, dat de Rijn met de Maas verbond. Daarlangs liep ook een weg naar het zuidwesten (route LeNi). Zowel het kanaal als het fort werden vermoedelijk ca. 47 n.Chr. aangelegd. Aanvankelijk was het een houten fort. In de derde eeuw werd het versteend.

DaLe LeBe SoLe

Lescar

(Beneharnum) Tussen het midden van de eerste eeuw v.Chr. en het begin van de vijde eeuw na Chr. lag aan de voet van de heuvel waarop zich nu Lescar bevindt het oppidum Beneharnum. In de derde eeuw werd het een Romeinse stad. Er zijn resten van de omwalling en van een villa met muren, hypocaustum, bad, mozaïek, keramiek, graven.

HaLi LiDi LiDr LiEv
LiRo

Lillebonne

(Iuliobona) Het Gallische woord ‘bona’ betekent ‘versterkte stad’. Iuliobona is dus de versterkte stad van Iulius. Ongetwijfeld is hier de veroveraar van Gallia comata bedoeld. Het was, zegt men, een belangrijke en welvarende haven aan de Seine. De ringmuur omvatte een gebied van ca. 50 hectaren (een hectare is ca. 1½ voetbalveld). De stad had een amfitheater, later theater, een Mithraeum* en thermen. Er zijn resten van het forum.

LiAr LiMo PéLi SaLi

Limoges

(Augustoritum) De oorspronkelijke naam van Limoges lag waarschijnlijk dicht bij het ‘Limodicas’ van de Kosmograaf van Ravenna, want de inwoners van Augustoritum werden Lemovici genoemd. Onder de Romeinse heerschappij werd ze genoemd naar Augustus, met toevoeging van het gallische woord rito, dat “voorde” betekent. In dit geval een voorde in de Vienne. Het zal een belangrijke stad geweest zijn, want ze lag aan de westwaartse tak van de “weg van Agrippa”, die van Lyon naar Saintes en Bordeaux liep. Er zijn dan ook sporen gevonden van een amfitheater, thermen, een forum en een Romeinse brug.

DeLu LuAu LuDe

Luzy

(Boxum) Bij het afbreken van de oude kerk in de 19e eeuw zijn resten van Gallo-Romeinse gebouwen aan het licht gekomen. In Quid.fr worden resten van een villa vermeld.

FeLy GaLy LyVi MâLy
RoLy ViLy

Lyon

(Lugdunum) Volgens de overlevering werd de stad in 43 v.Chr. gesticht door Lucius Munatius Plancus. Agrippa maakte de stad tot uitgangspunt van de grote wegen door Gallia. Door Augustus werd de stad voorzien van talrijke monumenten. Er zijn talrijke sporen uit de oudheid: amfitheater, thermen, geplaveide Romeinse weg, theater, tempel van Cybèle*, odeum*, mausolea*, grondsporen, delen van een Romeinse muur, sporen van een aquaduct, reservoirs, Romeins riool enz.