bronnen en problemen
vak D4

MuLa: le Muy – St.-Laurent-du-Var

IGN carte topographique TOP 100: 68 Toulon / Nice

plaats van route MuLa

Rm km
Foro Voconi le Muy
a. Foro iulii Fréjus x 15
b. Ad Horrea Mandelieu xvii 25
c. Antipoli Antibes xii 18
n. Melaconditia Cagnes-sur-Mer vii 10
Varvm St.-Laurent-du-Var iii 4

Vanuit le Muy (Forum Voconi) wordt weg N7 naar het oosten gevolgd. Ten zuiden van de weg ligt Roquebrune-sur-Argens, waar men onder het hoofdaltaar van de kerk een mijlpaal heeft ontdekt. In de omgeving worden sporen van Romeinse bewoning gevonden. Langs de weg zelf ligt Puget-sur-Argens, waar de sporen van de Romeinse aanwezigheid talrijk zijn. Ook hier bevindt zich in de kerk een mijlpaal, maar die is niet verborgen. Lange tijd is hij als doopvont gebruikt. Dan komt de route aan in Fréjus (Forum Iulii). De opsomming van de resten uit de oudheid aldaar beslaat in Quid.fr een halve bladzijde en het zou ten opzichte van andere plaatsen een ernstige wanverhouding vormen als dat hier ook gedaan zou worden. We volstaan dus met de wetenschap dat de Romeinen in en om Fréjus veel nagelaten hebben. Hetzelfde geldt voor St.-Raphaël ten zuidoosten van Fréjus: nombreuses traces d’occupation romaine. Naar het volgende station op deze route leiden twee wegen: 1e de zeer kronkelige weg (gedeeltelijk N7) door het Forêt Domaniale de l’Esterel en 2e de zeer kronkelige weg langs de kust. De route over weg N7 was in de oudheid waarschijnlijk de gebruikelijke. Het feit dat daarlangs zeven mijlpalen gevonden zijn en langs de kustweg slechts één wijst daar al op. De kaart van Cassini toont de weg langs de kust niet. Die is ook minstens zes kilometer langer. Langs beide wegen is weinig Romeins te beleven.

Na Fréjus wordt dus weg N7 gevolgd. Kort na de Necropole militaire d’Indochine gaat weg N7 iets naar het westen en begint te kronkelen. De route echter gaat rechtdoor naar la Tour de Mare en dan langs het Maison Forestière des Cantonniers en het Maison Forestière de Malpey en sluit daarna weer op weg N7 aan. Hierdoor was de weg in de oudheid een mijl korter dan de route van de moderne reiziger, die helemaal over weg N7 gaat. Op de volgende dertien kilometer is er langs de N7 niets Romeins te beleven en we springen dus even verder tot aan de plaats Mandelieu, waar weg N7 twee maal de autosnelweg (A8-E80 la Provencale) kruist. Ongeveer halverwege beide kruisingen lag tussen de autosnelweg en het Aérodrome de Cannes Mandelieu de halte Ad Horrea*. Er bevinden zich nu sportvelden (niet aangegeven op de toeristenkaart). Er zijn de funderingen gevonden van een gebouw dat waarschijnlijk een grote graanschuur (horreum*) was1. In de gemeente Mandelieu-la-Napoule hebben ook Romeinse villa’s gestaan. Ten zuiden van La Napoule zijn bij Théoule-sur-Mer sporen van een diverticulum* gevonden. Dat zal de bovengenoemde kustweg zijn.

De bocht in de weg tussen Mandelieu en de kapel van St.-Cassien bestond in de oudheid waarschijnlijk nog niet. Na St.-Cassien gaat de route verder over weg N7. Eerst naar Cannes, waar graven en losse voorwerpen zijn gevonden. Cap de Croisette aan de oostkant van Cannes wordt natuurlijk afgestoken. Bij Vallauris, ten noordoosten van Cannes, bevinden zich de sporen van een villa en een mausoleum. De grote Cap d’Antibes wordt natuurlijk ook afgestoken en de route loopt naar het centrum van Antibes (Antipolis). Hier is de erfenis van de Romeinen ook aanzienlijk. Quid.fr noemt een theater, resten van een aquaduct, fragmenten van de Romeinse versterking van de stad, een mijlpaal uit het jaar 307, een bron met een Romeinse zuil, sarkofagen, amforen enz. De route loopt nu eerst min of meer naar het noorden en buigt dan af naar het noordoosten.

Ten westen van de weg hebben de Romeinen bij Biot ook talrijke sporen nagelaten, waaronder een mausoleum. We naderen het einde van de route en de grens van Gallia. Bij Cagnes-sur-Mer (Melaconditia) worden onder andere een Romeins grafveld en sporen van een villa vermeld. Ten noordwesten van Cagnes heeft een complex vakantiehuisjes bij la Colle-sur-Loup een Romeinse ondergrond. Wat dat ook betekenen mag. Ten oosten van la Colle-sur-Loup zijn bij St.-Paul dakpannen, aardewerk en een dolium* gevonden. Na Cagnes-sur-Mer loopt de route naar de Var en eindigt daar in St.-Laurent-du-Var (Varum).

_________________________________________

  1. http://stcassien.cannes.free.fr/Stcassien/conf2007.pdf