bronnen en problemen
vak B2

LiEv: Lillebonne – Evreux

IGN carte topographique TOP 100: 07 le Havre / Rouen
08 Paris / Rouen
18 Caen / Alençon

plaats van route LiEv

Gm km
Lvliobona Lillebonne
Mediolano aulercorum Evreux xxxiiii 85

Evenals op de route LiDr gaat de route vanaf Lillebonne (Iuliobona) zuidwaarts naar le Mesnil-sous-Lillebonne en dan in zuidoostelijke richting, evenwijdig aan weg D81, langs Notre-Dame-de-Gravenchon, waar de Romeinen afval en de sporen van een huis hebben nagelaten. Dan over weg D428 tot aan het buurtschap le Petit Long, ten zuiden van Canteleu. Daar gaat de route nog meer zuidoostwaarts, door St.-Maurice-d’Etelan, waar Gallo-Romeinse brandgraven zijn aangetroffen, naar de oever van de Seine, die vermoedelijk met een veerboot werd overgestoken naar Aizier, waar resten van een antieke kade zijn gevonden. Voor de moderne reiziger is de oversteek hier niet mogelijk. Die moet wat verder stroomafwaarts gebeuren, ten zuiden van Lillebonne bij Quillebeuf-sur-Seine, waar de toeristenkaart een “Bac” aangeeft. Vanaf Aizier loopt de route zuidwaarts over weg D139 door Bourneville (sporen van diverse Romeinse wegen) waarna de weg nummer D89 krijgt. Deze kruist de Autoroute de Normandie en daarna weg N175. Ten zuidoosten van de laatstgenoemde kruising zijn sporen van een Romeins bouwwerk gevonden bij Cauverville-en-Roumois. Naar het zuidwesten, aan de Risle, ligt Corneville-sur-Risle, waarvan wordt gezegd dat het door Romeinen bewoond is geweest. Ten zuidoosten van Corneville-sur-Risle, maar aan de andere kant van het riviertje, zijn sporen van een Romeins kamp gevonden bij Condé-sur-Risle. De route loopt over weg D89 zuidwaarts tot aan de Risle bij Appeville-Annebault en gaat dan verder langs het riviertje over weg D130.

Bij Montfort-sur-Risle zijn sporen gevonden van een Romeins oppidum. Verderop, bij Glos-sur-Risle, wordt ook Romeinse aanwezigheid vermeld, evenals bij het ten noordoosten van Glos-sur-Risle gelegen Ecaquelon, bij het ten zuiden daarvan gelegen Thierville en het ten zuidoosten van Thierville gelegen Bonneville-Aptot. De route blijft over weg D130 lopen en komt daarbij door Pont-Authou. Behalve occupation romaine vermeldt het fiche van Quid.fr de passage de la voie romaine Lillebonne-Lisieux. Dat is natuurlijk een vergissing, want die route (LiDr) loopt tot Lisieux naar het zuidwesten, terwijl de onderhavige route naar het zuidoosten loopt, van Lillebonne naar Evreux of naar Condé-sur-Iton. Ten zuidwesten van Pont-Authou ligt aan de andere kant van de Risle het plaatsje Authou, waar ook sporen van een Romeinse weg zijn gevonden. Volgens Quid.fr de weg van Rouen naar le Mans. Die wordt ook vermeldt bij Malleville-sur-le-Bec ten zuidoosten van Pont-Authou. Op de kaart van Cassini wordt deze weg die van Orbec naar Rouen genoemd. Een andere weg was die van Rouen naar Alençon, maar die liep over Brionne, dat op onze route de eerstvolgende plaats aan de Risle is. In de regel wordt Brionne gelijkgesteld aan de plaats Breuoduro op de Peutinger-kaart en Brevodorum in het Reisboek van Antoninus, maar in deze gids is aangenomen dat Brevodurum op de route LiDr thuishoort en ter plekke van het huidige Cormeilles heeft gelegen. Overigens was er in de oudheid waarschijnlijk een goede verbinding tussen Brionne en Cormeilles. Die wordt in quid.fr genoemd op het fiche van Neuville-sur-Authou (passage de la voie romaine Brionne – Cormeilles), dat ten zuidwesten van Authou ligt. Die weg zal tussen Neuville-sur-Authou en Brionne door St.-Pierre-de-Salerne gelopen hebben, waarvan een Gallo-Romeinse oorsprong wordt aangenomen.

Na Brionne gaat de route verder langs de Risle naar la Rivière-Thibouville, waar de weg nummer D23 krijgt. Vanaf hier zal ook in oostelijke richting een weg gelopen hebben die straks als “Uitstap 1” beschreven wordt. De onderhavige route loopt nog wat verder zuidwaarts. Ten oosten ervan hebben de Romeinen sporen van bewoning en een begraafplaats nagelaten bij Goupillières. Dan komt de splitsing bij Beaumont-le-Rogier (vestiges gallo-romains) waar “Uitstap 2” verder gaat in zuidelijke richting en de onderhavige route ook niet verder langs de Risle gaat, hoewel er bij Grosley-sur-Risle ten zuidoosten van Beaumont-le-Rogier ook nog sporen van de Gallo-Romeinse aanwezigheid zijn gevonden. Vanaf Beaumont-le-Rogier wordt in oostelijke richting weg D31 genomen. De passage van de Romeinse route wordt vermeld bij Barc, aan de zuidkant van de weg, en bij de Commune du Plessis-Ste.-Opportune (Le Plessis ligt aan de zuidkant, Ste.-Opportune aan de noordkant van de weg), dan pas weer 11 kilometer verderop bij Claville en ten zuidoosten daarvan bij Caugé. Bij Parville (présence romaine) sluit de weg aan op die met nummer N13. Ten noorden van Parville, bij Gauville-la-Campagne wordt nog een Romeinse weg genoemd. Of dat een andere weg is dan de onderhavige is niet duidelijk. Na Parville loopt de route verder over weg N13 tot in het centrum van Evreux (Mediolanum).

Uitstap 1 vanaf la Rivière-Thibouville: Hier liep waarschijnlijk een weg oostwaarts langs Perriers-la-Campagne (ancienne voie romaine de Brionne à Conches), Thibouville (Romeinse munten van de 1e tot de 4e eeuw), Rouge-Perriers (Romeinse muntschat), le Neubourg (gesticht door de Romeinen) en Crosville-la-Vieille dat ten oosten van le Neubourg ligt en waarvan ook wordt gezegd dat het door de Romeinen is gesticht. Wat verder zuidoostwaarts liggen nog twee door Thiollier-Alexandrowicz in de buurt van de GR26 genoemde plaatsjes met occupation romaine: Feuguerolles en Bérengeville-la-Campagne.

Uitstap 2 vanaf Beaumont-le-Rogier: In zuidelijke richting steekt de weg (D23) naar Condé-sur-Iton (Condate, zie route LiDr) de Risle over en loopt dan door la Ferrière-sur-Risle, le Fidelaire en Ste.-Marguerite-de-l’Autel (occupation romaine). Ruim vier kilometer na Ste.-Marguerite-de-l’Autel wordt weg D23 verlaten en loopt de route naar Condé via de gehuchten le Cornet Moulin, la Tuilerie en le Chesnay.