bronnen en problemen
vak B4

ToLe: Toulouse – Lectoure

IGN carte topographique TOP 100: 63 Tarbes / Auch
64 Toulouse / Albi

plaats van route ToLe

Gm km
Tolosa Toulouse
a. Sartali Sarrant xx 50
Lactora Lectoure xiiii 35

Vanuit het centrum van Toulouse (Tolosa) wordt de Garonne overgestoken. Van daar gaat de route naar het noordwesten, langs het op de toeristenkaart aangegeven (Arenes romaines) amfitheater van Toulouse, waarvan echter op de fundamenten na niets meer over is. Of de weg hier al meer in westelijke richting afboog is niet te achterhalen, want de voormalige situatie is onzichtbaar geworden vanwege het Aéroport de Toulouse-Blagnac. Voor het meten van de afstand is aangenomen dat de route aan de zuidwestkant van Blagnac liep, tussen Blagnac (kleine thermen) en het vliegveld, en vervolgens aan de noordkant van het vliegveld op weg D1 terechtkwam. Dat we hier in ieder geval op de route zitten verraadt de naam van het plaatsje le Grand Chemin (ten oosten van Cornebarrieu). Van het ten zuidwesten van Cornebarrieu gelegen Pibrac wordt vermoed dat het is ontstaan als een dorp rond een castrum.

De route loopt verder over weg D1, die na Mondonville nummer N224 krijgt, maar na Montaigut-sur-Save weer nummer D1. Soms weten de Fransen niet wat ze willen. Verder op maakt de weg, vlak na het gehucht met de naam le Relais, even een bocht naar het zuidoosten. Le Relais is een opmerkelijke naam (“de wisselplaats”), maar heeft waarschijnlijk niets met Romeinen te maken, want die zouden zoiets een mutatio genoemd hebben. Na ruim anderhalve kilometer draait de weg weer naar het noordwesten. Ten westen van die bocht is bij Caubiac de présence gallo-romaine vastgesteld. Na le Grès volgt een kruising met weg D29. Hier wordt weg D1 verlaten en in westelijke richting de weg naar Cadours en Lareole ingeslagen.

Ten zuidwesten van Lareole is bij Cologne een Romeinse munt gevonden. Dat lijkt de moeite van het vermelden nauwelijks waard, maar bij het iets verder naar het zuidwesten gelegen Sirac zijn ook dakpannen aan het licht gekomen, zodat de Romeinse aanwezigheid in deze omgeving wel aangenomen mag worden. Die aanwezigheid is ook geconstateerd in de Commune de Cabanac-Séguenville ten noorden van Lareole. De route loopt nu via weg D41c en D527 (nummer niet op de toeristenkaart, wel in de Michelin wegenatlas) in noordwestelijke richting naar Sarrant (Sartali). Quid.fr vermeldt alleen dat de plaats vroeger Sarralis heette. Ten noordoosten van Sarrant zijn bij le Causé Romeinse munten gevonden. De route gaat verder in noordwestelijke richting, steekt de Gimone over en komt ten zuiden van Homps uit op weg D40 langs de Arrats. Vanaf hier kan de kaart van Cassini gevolgd worden. Ten noordoosten van Homps zijn bij Avensac resten van een Romeins bouwwerk gevonden (kapitelen, bakstenen). Bij Monfort, ten zuidwesten van Homps zijn sporen van Gallo-Romeinse woningen aangetroffen.

De route volgt nu de Arrats stroomafwaarts (hier naar het noordnoordwesten) op haar weg naar de Garonne. De eerstvolgende plaats is Tournecoupe, waar zich sporen van de Romeinse weg bevinden. Van Gaudonville, dat ten noordoosten van Tournecoupe ligt, wordt gezegd dat het ongetwijfeld (sans doute) van Romeinse oorsprong is. Wij gaan het niet in twijfel trekken en steken vlak voor Tournecoupe de Arrats over en gaan over weg D7 langs de andere oever van de beek naar St.-Clar. Hier lieten de Romeinen sporen na van de Romeinse weg, van een niet nader omschreven gebouw en van een villa. Men vond er ook een Romeins graf waarin zich beeldjes bevonden. Na St.-Clar heeft de weg eerst nummer D953, maar dat wordt later weer nummer D7. De route loopt echter maar ca. twee kilometer over D953, en dan wordt een kleine weg ingeslagen die ten zuiden van weg D7 naar Lectoure loopt, langs een ancien moulin à vent vlak bij de Commune de Magnas. Ten noorden van Magnas zijn bij l’Isle-Bouzon Romeinse dakpannen en munten gevonden en nog wat verder noordwaarts bij Plieux ook munten en sporen van een Romeinse woning. Ten zuidwesten van Magnas zijn bij Castelnau-d’Arbieu sporen van een villa aangetroffen. De route loopt nu verder westwaarts langs Tané naar het centrum van Lectoure (Lactora).