AvVa VaGa ViVa

Valence

(Valentia) Onder Augustus werd het een colonia en onder Valentinianus I een belangrijke stad in Viennensis Prima. De Romeinse stad werd niet op een voorganger aangelegd en vertoonde de gebruikelijke blokstructuur van een nieuw aangelegde plaats. De cardo* viel samen de Via Agrippa en het forum lag daar aan. Er zijn talrijke overblijfselen uit de oudheid gevonden: begraafplaatsen, mijlpalen, gedenkstenen, aardewerk, munten.

zie Vouroux

Varennes-sur-Allier

AvVe LaVe VeBe

Vevey

(Vivisco) In de Romeinse tijd was Vevey een station op de route van Italië naar de Rijn. Komende vanaf de Col du Grand Saint-Bernard ging men via Vevey en Avenches naar Augst en Bazel. Over de omvang en het wedervaren van Vevey in de oudheid is niets bekend.

LyVi ViAo ViBr ViLy
ViVa

Vienne

(Vienna) Stad van de Allobrogen, die vanaf 50 v.Chr. Colonia Julia Vienna werd genoemd. Uit de Romeinse tijd zijn resten gevonden van diverse omwallingen, tempels, een theater, delen van het forum, van het aquaduct, muurwerk van gebouwen en talrijke andere vondsten.

ClVo DeVo VoRo

Vouroux (Varennes-sur-Allier)

(Vorogio) Vouroux maakt sinds 1790 deel uit van Varennes-sur-Allier. Het lag ongeveer ter plekke van het Square-de-Vouroux, niet ver van het station. Al in het midden van de derde eeuw v.Chr. was het een Gallisch dorp. In de Gallo-Romeinse periode werd er aardewerk met loodglazuur geproduceerd. Vondsten zijn te zien in het departementaal museum in Moulins.