EaAu DaEa LaEa

Eauze

(Elusa) De inwoners van Elusa heetten uiteraard Elusates en waren bondgenoten van de Sotiates uit Sos in hun verzet tegen het leger van Caesar onder leiding van Crassus. Na het beleg van Sos gaven de Elusates zich over. Eauze werd vervolgens de hoofdstad van de provincie Novempopulana. In 1985 werd er een schat van meer dan 28.000 Romeinse munten gevonden. Verder zijn er zwaar muurwerk, mozaïeken, pottenbakkersovens en een sarcofaag met inscriptie aan het licht gekomen.

ElCe ElNa PeEl

Elne

(Eliberre) Pomponius Mela noemt Eliberre “de schamele sporen van wat eens een grote, zeer welvarende stad was”1. Daar zit heel in het kort het volgende verhaal achter. Eliberre was tot 121 v.Chr. een grote welvarende stad, maar in dat jaar werd de Roussillon (niet de gelijknamige stad, maar het gebied rond Château-Rousillon ten oosten van Perpignan) door de Romeinen bezet en werd Ruscione (zie ook route ElNa) tot administratief centrum van de streek gemaakt. Eliberre raakte daardoor in verval. Vier eeuwen later echter, in 337, blies Constantijn de plaats nieuw leven in en noemde haar naar zijn moeder Helena, niet wetend dat zijn zoon Constans er dertien jaar later vermoord zou worden. Pomponius Mela leefde in de 1e eeuw en kende Eliberre dus alleen in haar slechte periode. In later eeuwen is Hélène afgesleten tot Elne. Er zijn diverse sporen uit de oudheid gevonden, waaronder een villa.

ErTe

Erquy

(Reginca) Op de stranden van Erquy zijn tussen de stenen talrijke scherven van dakpannen en aardewerk uit de Gallo-Romeinse periode te zien. Sinds de oudheid wordt het zandsteen uit de omgeving geëxploiteerd. In 1780 werd een Gallo-Romeinse tempel ontdekt, waarin een mozaïek van zwarte en witte steentjes. In het dorp zijn Romeinse bakstenen, dakpannen, medailles en munten gevonden en daarbuiten versterkingen die al van vóór de Romeinse periode dateren. Tegenwoordig identificeert men Reginca wel met Aleth bij St.-Malo. Logisch lijkt dat niet.

zie Stegers

Estaires

EvCo EvDr LiEv RoEv

Evreux

(Mediolanum Aulercorum) Evreux ontstond aan het einde van de eerste eeuw v.Chr. De bewoners werden Aulerci Eburovicii genoemd, Aulerci uit Evreux. Ze kreeg een forum en een theater. Langs de route naar Dreux (EvDr), ten zuidwesten van le Vieil-Évreux, ontstond een tempelcomplex dat nu bekend staat als Gisacum. Aan het einde van de derde eeuw kreeg de stad een omwalling waarvan een deel te zien is in het gemeentemuseum.

AgEy AiEy EyCa EyPé

Eysses (Villeneuve-sur-Lot)

(Excisum) Stad die in de eerste eeuw van de jaartelling tot bloei kwam. Een zichtbaar overblijfsel is de Tour d’Eysses, het restant van een tempel. Een soortgelijke tempel stond in Périgueux (zie daar) en aan de Gironde tussen Talmont-sur-Gironde en Barzan (route BlSa). Het Musée d’Eysses bevindt zich op de Place de St.-Sernin-d’Eysses. Archeologische opgravingen hebben sporen van Romeinse gebouwen, een werkplaats van metaal- en marmerbewerkers, keramiek, amforen, munten, gemmen, lampen en beeldjes opgeleverd.

_________________________________________

  1. TJ.H. Jansen: Heel de wereld beschreven. Lucretius. Philo en anderen over kosmos, aarde en mens. Amsterdam 2000, p.179.