bronnen en problemen
vak B4

EyCa: Eysses – Cahors

IGN carte topographique TOP 100: 56 Marmande / Agen
57 Cahors / Montauban

plaats van route EyCa

Gm km
Excisum Eysses (Villeneuve-sur-Lot)
Diolindum Bibona Cahors xxvii 68

Vanaf de Vanaf de Tour Romaine d’Eysses (Excisum) in Villeneuve-sur-Lot wordt eerst in zuidelijke richting de route naar Agen (AgEy*) genomen en na het oversteken van de Lot weg D661 ingeslagen, want de route loopt naar het oosten. Van Penne-d’Agenais wordt gezegd dat het Romeinse bewoning heeft gekend. Vanaf daar loopt de route langs de Boudouyssou naar Dausse. Romeinse bewoning wordt ook vermeld bij Trémons, dat aan de noordkant van de route ligt, ten noorden van Dausse. Dausse is op de toeristenkaart moeilijk zichtbaar, maar ligt op de plek waar de weg (D661) kruist met de GR652. Wat verder naar het oosten ligt aan weg GR652, ten zuiden van de route, het dorp Anthé, waar sporen uit de Gallo-Romeinse periode zijn aangetroffen, waaronder mozaïeken. Na Tournon-d’Agenais gaat de route verder over weg D656. Bij het dorp Masquiéres, dat aan de noordkant van de route ligt, worden sporen van de Romeinse weg genoemd. Verderop langs de weg ligt St.-Matré. Ten noordoosten daarvan ligt le Boulvé, waar grondsporen van Gallo-Romeinse gebouwen zijn gevonden en een vloersteen met een inscriptie. Hierna is het even gedaan met sporen uit de Oudheid.

Nadat de weg bij Sauzet een knik in noordelijke richting heeft gemaakt loopt ze verder naar Villesèque, waar diverse sporen uit de Gallo-Romeinse periode zijn gevonden. Op de kaart van Cassini is ten noorden van Villesèque een plaatsje te zien dat Caminade heet, een toponiem dat op de noordelijke route van Eysses naar Cahors (CaEy) ook een rol speelt. Bij St.-Pantaléon, ten zuidwesten van Villesèque aan weg D653, zijn medailles van Romeinse keizers aan het licht gekomen.

Ten zuidoosten van St.-Panthaléon heeft bij Cézac aan de Lendou een Romeinse villa gestaan. Terug naar Villesèque. Even ten zuidoosten van het dorp komt er een einde aan weg D656 en gaat de route verder over D653. Aan de noordkant daarvan, bij Trespoux-Rassiels, lag een Romeinse begraafplaats en dat betekent dus dat Romeinse bewoning daar niet ver vandaan was. Ten zuidoosten van Trespoux-Rassiels, ten zuiden van de weg, was bij Labastide-Marnhac een Gallo-Romeinse woning met een pottenbakkersoven. Misschien moet deze plaats al bij de route ToCa (Toulouse – Cahors) gerekend worden, want daar komt D653 op uit. Het is weg N20-E9 die noordwaarts loopt naar het centrum van Cahors (Diolindum Divona).