bronnen en problemen
vak B2

RoEv: Rouen – Evreux

IGN carte topographique TOP 100: 08 Paris / Rouen

plaats van route RoEv

Gm km
Ratomago Rouen
a. Uggate Caudebec-les-Elbeuf viiii 23
Mediolano Aulercorum Evreux xiiii 35

Vanuit het centrum van Rouen (Ratomagus) wordt de Seine overgestoken en weg N138 naar het zuidwesten gevolgd, langs le Petit-Quevilly (Romeinse munten) en Sotteville-lès-Rouen (talrijke Gallo-Romeinse graven). De Romeinse aanwezigheid wordt ook vermeld bij St.-Etienne-du-Rouvray, ten oosten van de weg en op het grondgebied van Petit-Couronne (o.a. een muntschat), dat aan de andere kant van de weg ligt. Bij Oissel, dat ten zuiden van St.-Etiene-du-Rouvray aan de Seine ligt, zijn sporen van Romeinse bouwwerken aangetroffen. Tussen Oissel en Grand-Couronne ligt een ingewikkeld verkeersknooppunt, waar de route overgaat op weg D938. Bij Moulineaux, in de nabijheid van de Seine en ten zuidwesten van Grand-Couronne, heeft een Romeinse villa gestaan en in de tuin van het oude kasteel zijn Romeinse dakpannen gevonden. Het is niet duidelijk of de resten van de villa overeenkomen met de Vestiges Gallo-romains, die op de toeristenkaart ten zuiden van Moulineaux met het bekende symbool van een afgebroken pilaartje staan aangegeven.

De route komt ten noorden van Orival bij de Seine, buigt met de rivier mee, en gaat vanaf Elbeuf in zuidoostelijke richting lopen, over de wegen D913 (nummer niet op de toeristenkaart) en dan over weg D313. Ten westen van Orival zijn sporen van Romeinse bouwwerken gevonden bij la Londe. Na Elbeuf loopt de route langs Caudebec-lès-Elbeuf (Uggate) aan de Oison, waar talrijke overblijfselen uit de pré-Romeinse en Romeinse tijd zijn aangetroffen. Als de route de beek heeft gekruist wordt na ongeveer 500 meter weg D52 naar het zuiden ingeslagen. Deze loopt door la Haye-Malherbe (occupation gallo-romaine) en kruist bij Quatremare weg D133. Ten westen van dit punt is bij Daubeuf-la-Campagne een sarkofaag uit de derde eeuw gevonden, en ten zuidoosten ervan, bij le Mesnil-Jourdain, dat in de Gallo-Romeinse tijd bewoond was, sporen van een Romeins kamp. Ook Canappeville, iets verderop aan de oostkant van de weg, heeft Gallo-Romeinse bewoning gekend, evenals Hondouville aan de Iton, ten zuidoosten van Canappeville. De weg loopt verder naar Houetteville aan de Iton en blijft vanaf daar het riviertje min of meer (stroomopwaarts) volgen.

Tourneville wordt een site gallo-romain genoemd. Ten noordoosten van Tourneville wordt Romeinse aanwezigheid vermeld bij Chapelle-du-Bois-des-Faulx. Weg D52 komt bij Caër uit op weg D155. Die moet nog ongeveer vijf kilometer in zuidelijke richting worden gevolgd en dan eindigt de reis in het centrum van Evreux (Mediolano Aulercorum).