bronnen en problemen
Routes

XaKö: Xanten – Keulen (Köln)

PK8: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Colonia Traiana Xanten-Archeologiepark XaKö
a. Veteribus Xanten-Fürstenberg xl
c. Ascburgio Asberg xiii xi
e. Nouesio Neuss xiiii xii
Agripina Keulen xvi

RA137: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Colonia Agrippina Keulen (Köln) XaKö
g. Durnomago (Burungo) Merkenich vii iiii
f. Burungo (Durnomago) Dormagen v
e. Nevensio Neuss v vii
d. Gelduba Gellep viiii vii
b. Calone Strommörs viiii
a. Veteris Fürstenberg xxi vii
Colonia Traiana Xanten-Archeologiepark

RA205: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Colonia Traiana Xanten-Archeologiepark XaKö
a. Veteribus Füstenberg
b. Calone Strommörs xviii vii
e. Novesiae Neuss xviii xvi
Colonia Agrippina Keulen xvi

KR24.2 opgegeven gemeten route
afstand afstand
Colonia Agripina Keulen (Köln) XaKö
g. Rungon Merkenich
o. Serima Worringen
e. Novesio Neuss
n. Trepitia (Ascibugio) Asberg
c. Ascibugio (Trepitia) Drüpt
m. Beurtina Birten
Troia Xanten-Archeologiepark

Wat betreft de afstanden is dit een zeer problematische route. De kaart van Peutinger begint met een afstand XL, terwijl de werkelijke afstand tussen Colonia Traiana en Veteribus ruim één mijl is. Het getal XL geeft de totale afstand naar Keulen weer. Daaraan is te zien dat de kaart gemaakt werd vanuit een document dat veel op het Routeboek van Antoninus geleken moet hebben. In plaats van de eerste afstand op de route heeft de kaartenmaker de totale afstand overgenomen. Misschien mede omdat die eerste afstand er wat raar uitzag. Want een afstand van éé mijl werd niet aangegeven met een letter I, maar om verwarring met een willekeurig of onwillekeurig streepje te voorkomen, met een soort lemniscaat: “∞”. De volgende twee afstanden deugen ook niet. In beide is II te veel opgegeven. In RA137 zijn vier van de zes opgegeven afstanden onjuist, zonder dat duidelijk is hoe de fouten zijn ontstaan. Dat IIII is aangezien voor VII is voorstelbaar, maar de andere fouten zijn onbegrijpelijk.

Wie aanneemt dat Durnomago Dormagen is, moet ook aannemen dat Durnomago van plaats verwisseld is met Burungo. In RA205 is in ieder geval de afstand Keulen - Neuss correct. Merkwaardig is dat “Vetera” (Veteribus) bij Fürstenberg op de route voorkomt. Aan de afstand van één mijl is te zien dat de halte niet noodzakelijk was. Is Veteribus opgenomen omdat het een beroemde, misschien bezienswaardige plek was? Normaal komen puur militaire objecten niet als halte in de Romeinse reisgidsen voor. Wil men op grond van de naam vast blijven houden aan de gelijkstelling Durnomago - Dormagen, dan moeten er tussen Keulen en Neuss ook fouten aangenomen worden. Waarschijnlijk zijn er op dit traject afstanden en plaatsnamen verwisseld. Als de 16 Gm van PK8 en RA137 correct zijn, dan kan de weg hier eigenlijk maar op één manier uitgelegd worden:

Colonia Agrippina Keulen
Burungo Merkenich iiii
Durnomago Dormagen v
Nevensio Neuss vii

Bij de Kosmograaf van Ravenna zijn Gellep en Dormagen vervangen door Serima en Trepitia. Welke plaatsen daarmee zijn bedoeld is heel onzeker. Men wil voor Trepitia wel Drüpt aanwijzen, maar dat plaatsje ligt tussen Birten en Asberg en niet tussen Asberg en Neuss, zoals de Kosmograaf wil. Als Trepita Drüpt is, dan moet de plaats dus verwisseld zijn met Ascibugio = Asberg. Verwisselingen in het werk van de Kosmograaf zijn niet zeldzaam. Serima is misschien de Vicus Segorigiensium? En dat is Worringen?