bronnen en problemen
vak D3

AoGe: Aoste – Genève

IGN carte topographique TOP 100: 41 Lyon / Genève
51 Lyon / Grenoble

plaats van route AmSo

Rm km
Augustum Aoste
a. Etanna Yenne (le Flon) xiii 19
b. Condate Châteaufort xxi 31
Gennava Genève xxx 44

Vanaf Aoste (Augustum) wordt weg N516 gevolgd. Na 2½ km komt hij door St.-Genix-sur-Guiers (vondst van amforen en Romeinse inscripties) en loopt dan verder langs Champagneux (amforen) naar la Balme (sites gallo-romains). Hier gaat de weg tijdelijk naar het oosten, richting Yenne. Als de aangenomen afstanden kloppen, dan lag Etanna* ongeveer op de plaats waar de Flon in de Rhône valt. Aan de oostkant van Yenne, bij Landrecin, bevindt zich een site gallo-romain. Voor het vervolg van de route wordt aan de noordzijde van Yenne overgestapt op weg D921. Het eerstvolgende plaatsje (gehucht) is Étain (villa). Daarna gaat de route verder over weg D921 via Lucey (Romeinse inscripties), Chanaz (pottenbakkersateliers) en Vions naar de brug over de Rhône ten zuiden van la Loi.

Misschien was hier in de oudheid ook een oversteekplaats, want verder naar het westen, achter het Montagne du Grand Colombier, ligt het dorpje Vieu (volg met de vinger weg D904 tot aan Artemare, Vieu ligt ten noorden daarvan). Op de toeristenkaart staat daarbij het bekende symbool van het afgebroken pilaartje, en daarbij het woord Aqueduc. Er bevond zich ooit een Gallo-Romeinse stad met een aquaduct, baden en een tempel gewijd aan Mithras*. Nu terug naar de brug over de Rhône. De route loopt nu even over weg D904 naar het oosten, slaat bij Ruffieux (inscripties, munten) af en loopt dan over weg D991 naar het noorden.

Bij Serrières-en-Chautagne vermeldt Quid.fr een Romeinse dijk, zonder nadere beschrijving. De volgende halte is Châteaufort (Condate), waar de Fier wordt overgestoken. De toeristenkaart geeft hier een bezienswaardige brug aan, maar vermeldt niet wát er zo bezienswaardig aan is. Aan de overzijde ligt Vens, waar veel sporen van muren uit de oudheid zijn gevonden en de resten van een Gallo-Romeinse villa. De route echter blijft de Rhône volgen naar Seyssel (Romeinse inscripties) en gaat dan verder over weg D992, die van de Rhône afbuigt en langs de Usses loopt. Bij Mons komt de route uit op weg N508. Zou die naar het noorden en noordwesten gevolgd worden, dan zou men bij Bellegarde-sur-Valserinne uitkomen op route van Genève naar Mâcon (GeMâ).

Terug naar Mons. Iets ten noorden daarvan zijn de sporen van een Gallo-Romeins gebouw gevonden bij Vanzy. De route loopt nu echter even over weg N508 naar het oosten. Bij Frangy wordt weer weg D992 gevolgd. Vanaf hier zijn de sporen langs de weg zelf afwezig. Ten zuiden van de route liggen Musièges, met sporen van fortificaties, en Sallenôves (aan weg N508) met présence romaine. We volgen D992 naar het noordoosten. Onder Viry, ca. 15 km ten noordoosten van Frangy, maakt de weg even een slinger. Rechts ligt Feigères met ook présence romaine. Bij St.-Julien-en-Genevois (présence romaine) gaat de route verder over weg N201, die na het passeren van de Zwitserse grens gewoon weg No 1 heet. In Google-maps heten de wegen vanaf St.-Julien Avenue de Genève (D1201) en Route de St.-Julien. Bij de Route de Drize ontmoet ze de weg vanuit Albertville (AlGe) en loopt samen daarmee waarschijnlijk ongeveer over de Boulevard des Promenades, Rue Louis de Montfalcon en na de brug over de Arve naar het centrum van Genève (Gennava), bij de kathedraal.