bronnen en problemen
Routes

PaMo: Parijs – Montereau-Fault-Yonne

PK34: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Luteci Parijs PaMo
a. Meteglo Melun xvii
Condate Montereau-Fault-Yonne xv

RA217: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Luticiam Parijs PaMo
a. Metledo Melun xviii xvii
Condate Montereau-Fault-Yonne xv

Romeins Parijs

1 Cardo: Rue St-Jacques, Rue du Petit Pont, Rue St-Martin
2 Decumanus: Rue Cujas
3 Rue de la Montagne Ste-Geneviève
4 Rue du Mouffetard
5 Rue Lhomond
6 Boulevard St-Michel
7 Boulevard St-Germain
8 Rue des Écoles
9 Aquaduct

Problemen met de afstanden zijn er op deze route eigenlijk niet. Een I te weinig noteren of II aanzien voor V zijn zulke veel voorkomende verschijnselen, dat ze nauwelijks als fouten gerekend kunnen worden. Wel is het de vraag hoe de weg in de Romeinse tijd werd afgelegd. Volgens Hielke Hylkema*, die in zijn reisverslag (etappe 43) een soort plattegrond (hier links nagetekend) van Romeins Parijs opnam, liep de weg naar Melun langs de (noordoostelijke) rechter oever van de rivier. Waarschijnlijk heeft hij die opvatting ontleend aan de gids van Thiollier-Alexandrowicz, die de route over Charenton, Créteil en Yerres naar Lieusaint laat lopen. Die weg voerde echter langs een moeras (de huidige wijk Marais) en moest verderop, ten zuiden van Charenton-le-Pont, de Marne oversteken. Bij Charenton zijn weliswaar sporen van een Romeinse weg gevonden, maar die zullen niet bij de route naar Melun horen, maar bij een route oostwaarts richting Chailly-en-Brie. Op Hielke’s kaartje is te zien dat de weg naar Corbeil (Corbeil-Essonnes) vanuit Parijs direct in zuidoostelijke richting liep. Melun ligt ongeveer in dezelfde richting, dus de Romeinen zullen niet zo dwaas geweest zijn om eerst een moeras en de Marne te bezoeken, alvorens naar Melun af te reizen. Waarschijnlijk is men op een noordoostelijke omweg gekomen door naar de kaart van Cassini te kijken. Die geeft echter een heel andere situatie weer, toen de noordoostzijde van de Seine het hart van Parijs was geworden.

Waar de Seine werd overgestoken is niet bekend. Hier is aangenomen dat de route direct in zuidoostelijke richting liep en dat de Seine bij Choisy-le-Roi werd gekruist. Vandaar liep de route naar Villeneuve-St.-Georges, stak de Yerres over, en volgde de rechte weg naar Melun. Wat de oude naam van Melun was is een raadsel.

De gidsen van Bruijnesteijn van Coppenraet en Thiollier-Alexandrowicz gaan uit van Metlosedum. De Thesaurus Linguae Gallicae van Pierre-Henry Billy heeft de varianten Meclodones, Mededo, Melledunum, Mellodones, Mellodunum, Meteglum, Metclodones, Metiosedes, Metiosedum, Metlede, Metledum, Metlodones, Metlosedum, Milidunum. Zoek maar een lekkere uit. In de beschrijving is aangenomen dat de route na Melun weg N105 volgde.