Deze route is een alternatief voor EyCa en dus niet beschreven vanuit Cahors in de richting van Eysses, zoals de naamgeving suggereert, maar andersom. De reden daarvoor is dat de verbinding Eysses – Cahors op die manier beschreven staat in de reisgids van Thiollier Alexandrowicz. Waarschijnlijk kon men in de oudheid zowel ten noorden als ten zuiden van de Lot van Eysses naar Cahors gaan, maar op de Peutinger-kaart is niet te zien welke van de twee daar bedoeld is. In deze gids is de zuidelijke route (EyCa) als de ‘normale’ aangenomen, maar omdat een noordelijke route ook mogelijk was volgt daarvan hier een beschrijving.
Achter Excisum staat op de Peutinger-kaart het getal XXI, maar dat hoort thuis op de route van Eysses naar Périgueux (EyPé, zie daar). Op deze route horen de XXIIII mijl die onder Diolindum staan genoteerd. Het is duidelijk dat 24 Gallische mijlen niet volstaan om de afstand tussen Eysses en Cahors te overbruggen. Op de zuidelijke route is de afstand 27 mijl en zou XXVII dus zijn aangezien voor XXIIII. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er in het getal een cijfer V is weggevallen, en dan zou er van oorsprong XXVIIII op de kaart hebben gestaan. Dat is de lengte van de hier beschreven weg. Overigens wordt hier niet aangenomen dat Diolindum een zelfstandige halte is (Duravel bijvoorbeeld). Diolindum en Bibona zijn beide benamingen van Cahors (zie ook Grässe: Orbis Latinus). Daarbij is Bibona een verkeerd overgeschreven vorm van Divona.
Het voordeel van deze noordelijke route tussen Cahors en Villeneuve-sur-Lot is dat niet twee maal de Lot overgestoken hoeft te worden. Een nadeel is dat de route twee mijl langer is dan de zuidelijke.