bronnen en problemen
Routes

BoDa: Bordeaux – Dax

RA262: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Aquis Terebellicis Dax BoDa
a. Coequosa Villenave xvi
b. Telonnum Moustey xviii xviiii
c. Salomaco Belin xii vii
Burdigala Bordeaux xviii

Omdat een routebeschrijving Dax – Bordeaux elders in deze gids al voorkomt (DaBo) is de onderhavige routebeschrijving in omgekeerde richting behandeld, d.w.z. niet van Dax richting Bordeaux, zoals RA262 eigenlijk voorschrijft, maar andersom. De door Miller gereconstrueerde PK66 is op RA262 gebaseerd, zodat het geen zin heeft de Peutinger-kaart-route hier als bron op te geven. Daarop is na Burdigala alleen nog het laatste stukje van de afstand naar Salomaco zichtbaar, namelijk de laatste III van het getal XVIII. In de negentiende eeuw is het landschap waar deze route door loopt grondig op de schop gegaan, zodat de mogelijkheid bestaat dat de oorspronkelijke wegen anders liepen dan de huidige. Zie daarvoor ook bij route DaBo.

In elk document waarin deze route beschreven staat wordt Salomaco gelijkgesteld aan Salles (sporen van een Romeinse woonplaats, mozaïeken), hetgeen demonstreert dat de verleiding om bij de identificatie van een plaats naar een overeenkomst in de eerste lettergreep van de naam te zoeken gevaarlijk is. De naam Salomaco is bedoeld als Saulo-magos = zon-plaats. Het is de plaats waar de zonnegod Belinus werd vereerd, vandaar de huidige naam Belin. Bij de gelijkstelling Salomaco – Belin kloppen zowel de afstand als de richting van de route. Bij de gelijkstelling Salomaco – Salles kloppen beide niet.

Voor de twee andere plaatsen vindt men allerlei oplossingen. Voor Telonnum wordt vaak Liposthey opgegeven, hetgeen niet onlogisch is als men eenmaal Salles – Salomaco heeft gekozen. Maar die keuze is onjuist en bovendien is er in de afstand van Telonnum naar Salomaco waarschijnlijk een fout geslopen (VII aangezien voor XII), en moet Telonnum gelijkgesteld worden aan Moustey. Voor Coequosa zoekt men vaak een veel westelijker plaats, in de enigszins ruitvormige vierhoek die gevormd wordt door de plaatsen Onesse-et-Laharie, Morcenx, Rion-des-Landes en Lesperon. Hier is er van uit gegaan dat ze gezocht moet worden langs de ongeveer noord-zuid lopende lijn die door Moustey en Tartas getrokken kan worden. Men komt dan uit in de omgeving van Villenave. Opmerkelijk is dat in die omgeving boerderijen liggen met namen als Coucut, Coumat en Courtis, waarvan vooral de eerste wel een beetje aan Coeqousa doet denken. Die namen zijn echter op de kaart van Cassini niet terug te vinden en met de waarschuwing bij de gelijkstelling Salomaco – Salles in gedachten is het maar beter om hier geen conclusies uit te trekken. De gelijkstelling Coequosa – Villenave is er gewoon één uit een bestaand rijtje namen (waaronder Sindères, Castets, Caussèque, Laharie, le Souquet), waarvan er geen enkele erg overtuigend is. De opgegeven afstand van Telonnum naar Coequosa is dan een mijl te kort, maar een fout van een mijl is bij dit soort getallen niet ongewoon. Het is ook mogelijk dat men in de oudheid rechtstreeks van Sabres naar Arengosse kon gaan in plaats van met een omweg over Luglon. In dat geval zou de afstand van Telonnum naar Coequosa inderdaad achttien mijl zijn.