bronnen en problemen
Routes

AvVa: Avignon – Valence

PK123: Romeinse mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Auennione Avignon AvVa
b. Arusione Orange xv xvii
d. Senomago St.-Pierre-de-Sénos xv
f. Acunum Montélimar xviii xx
g. Batiana Saulce-sur-Rhône xii
Valentia Valence xiiiiii xviiii

RB2: Romeinse mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
civitas Avenione Avignon AvVa
a. mutatio Cypresseta ? v
b. civitas Arausione Orange xv xii
c. mutatio Ad Letoce Bollène xiii
d. Senomago St.-Pierre-de-Sénos ii
e. mutatio Novem Craris ? x
f. mansio Acuno Montélimar x
g. mutatio Bantianis Saulce-sur-Rhône xii
h. mutatio Umbenno la Paillasse xii xi
civitas Valentia Valence viiii viii

KR26.14 opgegeven gemeten route
afstand afstand
Valentia Valence AvVa
g. Untiana Saulce-sur-Rhône
f. Acunon Montélimar
d. Bonomago St.-Pierre-de-Sénos
b. Arasione Orange
Abicinione Avignon

Hoewel dit een zeer belangrijke route geweest moet zijn (één van de wegen van Agrippa) is ze wat de afstanden betreft nogal problematisch. Op de Peutinger-kaart zijn alleen de afstanden tussen Orange en St.-Pierre-de-Sénos en tussen Montélimar en Saulce-sur-Rhône correct. In de afstand tussen Saulce-sur-Rhône en Valence is een V voor II aangezien. Het is moeilijk te begrijpen hoe de kopiist van de kaart er bij kwam om het getal XIIIIII op te schrijven! Op deze plaats van de kaart had hij duidelijk ruimtegebrek, want de namen zijn op onoverzichtelijke wijze boven en onder de weg gekrabbeld. De afstanden van Avignon naar Orange en van St.-Pierre-de-Sénos naar Montélimar zijn twee mijl te kort.

Op de Route van Bordeaux naar Jeruzalem zijn de afstanden Saulce-sur-Rhône – la Pailasse – Valence een mijl te lang. De plaats Senomago is niet genoemd, hoewel de twee mijl naar Bollène wel meegeteld hadden moeten worden. De mutatio Novem Craris lag halverwege St.-Pierre-de-Sénos en Montélimar, ongeveer tussen de boerderijen Javelin en Grangeneuve in het huidige Bois des Mattes. Is er verband tussen ‘Novem Craris’ en ‘Grangeneuve’? De mutatio Cypresseta lag waarschijnlijk even ten zuiden van de plaats waar de Ouvèze in de Rhône valt. Er zijn daar talrijke resten uit de oudheid gevonden1. Nu bevindt zich daar een groot industrieterrein. In de afstand vandaar naar Orange is II aangezien voor V, tenminste, als aangenomen wordt dat de route via Châteauneuf-du-Pape liep.

_________________________________________

  1. Dictionnaire Géographique, Historique, Archéologique et Biographique des communes du département de Vaucluse, par M. Jules Courtet. Avignon 1857. De auteur noemt niet de Ouvèze, maar de Sorgue. Die valt echter bij Bédarrides in de Ouvèze. Mogelijk heette het laatste stuk van de Ouvèze vroeger ook Sorgue. De naam van het plaatsje Sorgues aan de Ouvèze wijst daar op.