bronnen en problemen
vak C2

SoRe: Soissons – Reims

IGN carte topographique TOP 100: 09 Paris / Laon
(10 Reims / Verdun)

plaats van route SoRe

Gm km
Augusta Suessonum Soissons
a. Fines Fismes xii 30
Durocortoro Reims xi 28

Kaart nummer 10 is voor het volgen van deze route niet echt nodig, maar moet wel gebruikt worden door degenen die de afstanden willen nameten.

Vanaf Soissons (Augusta Suessionum) loopt de route in oostelijke richting over weg N31-E46. Aan de noordkant van de weg hebben bij Villeneuve-St.-Germain Romeinse villa’s gestaan, en aan de zuidkant, bij Belleu, zijn graven uit de Gallo-Romeinse periode gevonden. Ongeveer vijf kilometer van Soissons buigt de weg even naar het noordoosten en bij Sermoise weer naar het zuidoosten. De oude weg liep waarschijnlijk door Sermoise, en niet er om heen zoals nu. In Quid.fr en in de gids van Thiollier-Alexandrowicz1 is bij Sermoise sprake van een Chaussée Brunehaut, maar het begin ervan is op de toeristenkaart niet goed te zien.

Waarschijnlijk gaat het om het dunne lijntje dat ten oosten van het dorp en aan de overzijde van de spoorbaan naar weg D531 loopt. Trekt men dat lijntje door tot over de Vesle, dan komt men ten zuiden van Chassemy inderdaad op een Chaussée Brunehaut die naar het zuidoosten gaat. Bij de gegevens over Chassemy, dat dus ten noorden van deze chaussée ligt, worden naast vestiges gallo-romains ook de traces de la chaussée de Brunehaut genoemd. De moderne reiziger kan beter nog even weg N31-E46 blijven volgen tot voorbij Ciry-Salsogne (resten van een villa) en dan vanaf Salsogne naar het noordoosten het pad langs la Demi-Lune en over de Vesle nemen om op die manier op de Chaussée Brunehaut terecht te komen.

Sporen uit de Gallo-Romeinse periode bevinden zich ten zuiden van de Romeinse weg, bij Augy aan de N31-E46, bij Braine (voorwerpen, munten) en bij Limé (villa) ten zuidoosten van Braine. Ten oosten van Braine sluit de chaussée Brunehaut aan op weg D1351. De route gaat daarover verder en komt vlak voor Paars weer uit op weg N3-E46. Die wordt gevolgd langs Bazoches-sur-Vesle en lijkt daarna de spoorbaan en de Vesle over te steken, maar de oude route deed dat niet (zie Cassini) en volgde de Vieille route de Soissons en de rue Maurice Dezothez (namen niet op de kaart) naar de noordkant van Fismes en stak daarna in zuidelijke richting de Vesle over. Ten noorden van Fismes (Ad Fines) stond een Romeinse villa bij Blanzy-lès-Fismes. Ook ten zuiden van Fismes hebben de Romeinen sporen nagelaten bij St.-Gilles en ten oosten van Fismes bij Magneux. Daarheen loopt ook de route, nu verder geheel over weg N31-E46, behalve bij Jonchery-sur-Vesle (Gallo-Romeinse grafkuilen), waar de weg in het verleden dóór het dorp liep, in plaats van eromheen. In de omgeving is de Romeinse aanwezigheid geconstateerd bij Hourges, ten zuidwesten van Jonchery, en bij Montigny-sur-Vesle ten noordwesten ervan. Verderop loopt de weg langs Muizon, waarvan wordt beweerd dat de naam van het plaatsje is afgeleid van mutatio. Het is echter aannemelijker dat het Oudfranse woord muiz = mos er iets mee te maken heeft. Het ten noorden van Muizon gelegen Trigny wordt een Gallo-Romeinse woonplaats (habitat) genoemd. Bij het ten noordoosten van Muizon gelegen Châlons-sur-Vesle is een grafveld uit het einde van de derde eeuw gevonden. Hierna wordt de Romeinse aanwezigheid nog genoemd bij de aan de westzijde van Reims gelegen plaatsjes Champigny en St.-Brice-Courcelles, en bij het ten zuiden van St.-Brice gelegen Tinqueux en ten zuidwesten van Tinqueuex bij Ormes. Daarna bereikt de route het centrum van Reims (Durocortorum).

_________________________________________

  1. Itinéraires romains en France d’après la Table de Peutinger et l’Itineraire d’Antonin par Gabriel Thiollier-Alexandrowicz, ingénieur INPG, Dijon 1996.