bronnen en problemen
vak C2

SeSo: Senlis – Soissons

IGN carte topographique TOP 100: 09 Paris / Laon

plaats van route SeSo

Gm km
Augustomago Senlis
Suessonas Soissons xxiiii 60

Aan de oostzijde van Senlis (Augustomagus) begint de Chaussée Brunehaut bij het klaverblad in weg N324. Dat is op de toeristenkaart niet te zien, maar in Google-earth en ViaMichelin wel. De Romeinse weg loopt in noordoostelijke richting, aanvankelijk min of meer evenwijdig aan de Autoroute du Nord. Waar die tussen Ognon en Barbery iets verder naar het noorden buigt kruist hij de Romeinse weg, die op de toeristenkaart nu ook goed zichtbaar wordt (dubbele streepjeslijn). Nu de richting van de weg duidelijk is keren we even terug naar Senlis om de Romeinse resten langs de route te bespreken. Bij Chamant ten noordoosten van Senlis bevinden zich resten van een omwalling uit de 2e eeuw. Wellicht zijn dat de ruines gallo-romaines die ten noorden van Chamant met dunne lettertjes op de toeristenkaart staan aangegeven. Ten noordoosten van dat terrein is op de kaart een temple gallo-romain gemarkeerd (gemeente Ognon), waarvan de basis nog zichtbaar is. Er zijn talrijke geloftegiften gevonden die zich nu in het archeologisch museum van Senlis bevinden. De Romeinse weg loopt verder langs Raray (sporen van funderingen) naar Néry. Ten zuidoosten daarvan hebben de Romeinen sporen van hun aanwezigheid achtergelaten bij Rocquemont. Dat is ook het geval bij de plaatsjes Béthisy-St.-Pierre, Béthisy-St.-Martin, Orrouy en Gilocourt die ten noordoosten van Néry langs de langs de Automne liggen.

Na Néry liep de route van oorsprong in dezelfde richting verder naar Béthisy-St.-Martin, maar van dat stuk weg is nu geen spoor meer terug te vinden. Voorbij Béthisy-St.-Martin is op de toeristenkaart nog een deel van de Chaussée Brunehaut te zien. Ze loopt langs de ruines gallo-romaines die ten noorden van Orrouy staan aangegeven. Het betreft hier de resten van een tempel, een theater en thermen uit de 2e eeuw. Hierna is de weg op de toeristenkaart voorlopig niet meer te volgen. In Google-earth trouwens ook niet, want hij verdwijnt hier onder de bomen van het Forêt Domaniale de Compiègne en is dan ook geen weg meer, maar slechts een verhoging in het terrein. Alleen op kart 2511OT is deze dijk, die naar Pierrefonds loopt, met een kleine onderbreking bij Four-d’en-haut (ten zuidzuidwesten van St.-Jean-aux-Bois) nog te zien. Volgens Quid.fr (St.-Jean-aux-Bois) zijn in deze omgeving en nabij de weg de grondsporen van een vicus uit de 2e eeuw gevonden. De route duikt weer uit het bos op bij Pierrefonds (vicus met tempel) en gaat vandaar verder over weg D85 door St.-Etienne-Roilaye, dat een nederzetting uit de tijd van Augustus wordt genoemd. Bij de Mont Berny, ten noorden van St.-Etienne-Roilaye, worden tempelruïnes vermeld. De reis gaat verder over D85 naar Chelles aan de Vandy, dat in Quid.fr een site gallo-romain wordt genoemd. Croutoy, ten noorden van Chelles, heeft een site gallo-romain ten zuidwesten van de kerk. Bij Cuise-la-Motte ten westen van Croutoy hebben de Romeinen ook sporen nagelaten.

Na Chelles lijkt de route de kaart van Cassini te volgen. Ze loopt dan naar het oosten, onder Hautefontaine door en komt daarna weer op een Chaussée Brunehaut die naar het noordoosten gaat. De weg wordt in Quid.fr genoemd bij de vestiges préhistoriques et antiques van Montigny-Lengrain, dat hij aan de zuidzijde passeert, en Ambleny, dat ten oosten er van ligt. Dan komt hij op weg N31-E46 uit bij Pontarcher (commune de Ressons-le-Long), waar zich in de eerste eeuw een Romeins legerkamp bevond. De route gaat nu oostwaarts over weg N31-E46. Voorbij Pernant maar nog kilometer of vier voor het eindpunt zijn bij Mercin-et-Vaux de resten van een villa opgegraven, die vooral vanwege haar muurschilderingen (in het museum van Soissons) bekend is geworden. Dan gaat het laatste stukje van de reis naar het centrum van Soissons (Augusta Suessionum).