bronnen en problemen
vak B3 / B4

DaBo: Dax – Bordeaux

IGN carte topographique TOP 100: 55 Bordeaux / Mont de Marsan
62 Bayonne / Mont de Marsan

plaats van route DaBo

Gm km
Aquis Terebellicis Dax
a. Mosconnum Mouscardet (Vielle-St.-Girons) xvi 40
b. Segosa Mimizan xii 30
c. Losa Louse (Sanguinet) xv 38
d. Boios Lamothe vii 18
Burdigala Bordeaux xvii 43

Vanuit het centrum van Dax (Aquis Terebellicis) wordt de Adour overgestoken en wordt de weg gevolgd die naast de rivier in westelijke richting loopt (D459). Na twee maal een spoorlijn gekruist te hebben buigt die weg naar het noordwesten en sluit aan op weg D16. Die wordt verder naar het noordwesten gevolgd. In Magescq was misschien een afslag in westelijke richting naar Soustons, want in die plaats zijn sporen van een Romeinse weg en van een Romeins kamp aangetroffen. Vanaf Magescq loopt de weg (D16) nog wat meer naar het noorden toe en komt zo aan in Léon, waar Romeinse wapens zijn gevonden. Quid.fr vermeldt ook een tempel en urnen, maar of die met de Gallo-Romeinse periode in verband gebracht mogen worden is niet duidelijk. Vanaf hier moet de moderne mens over weg D652 naar het noorden reizen, maar het is de vraag of dat in de oudheid ook zo was, want in het Étang de Léon zijn sporen van een noord-zuid lopende weg van Léon naar Veille gevonden. Na Veille loopt de weg door St.-Girons-en-Marensin. Éen à twee kilometer ten noorden van het plaatsje moet de halte Mosconnum* gelegen hebben. Naar het noordoosten toe ligt Lévignacq, waar ook sporen van een Romeins kamp zijn aangetroffen. Quid.fr vermeldt ligging aan een Romeinse weg, maar of dat op een theorie is gebaseerd of dat er ook werkelijk sporen van zo’n weg zijn gevonden is niet duidelijk.

De route blijft weg D652 volgen door Lit-et-Mixe en St.-Julien-en-Born (aardewerk, munten, sporen van de Romeinse weg) en komt dan aan in Mimizan (Segosa), met sporen van de Romeinse weg, munten en aardewerk. Hier moet beslist worden of de route verder noordwaarts loopt over weg D87 langs Ste.-Eulalie-en-Born (occupation romaine), of over weg D626 langs Aureilhan, waarbij sporen van twee militaire versterkingen worden genoemd. Deze weg is ongeveer even lang als de eerstgenoemde en loopt na Pontenx-les-Forges over weg D46 naar Parentis-en-Born (occupation romaine). Vandaar loopt weg D46 pal noordwaarts naar Sanguinet (Losa), waar in het meer sporen zijn gevonden van een gebouw uit de Gallo-Romeinse periode (kruiken, dakpannen, aardewerk, munten, sporen van het gebruik van teer). Hier is aangenomen dat de naam Louse (ten noordoosten van het centrum) op het oude Losa* slaat. De weg van Sanguinet naar het volgende station is op de toeristenkaart niet te vinden, maar wordt door Cassini wel afgebeeld. Dat station is het gehuchtje Lamothe (Boios), gelegen aan de Eyre, dicht bij de plaats waar die in de zuidoostelijke hoek van het Bassin d’Arcachon uitmondt. Het ligt ten zuidoosten van le Teich en ten zuidwesten van Biganos, op de plaats waar de spoorbaan zich splitst.

Bij dit gehuchtje worden al sinds de negentiende eeuw opgravingen verricht in het Bois-de-Lamothe en op de oevers van een zijriviertje van de Eyre in de gemeente Biganos. Er zijn sporen gevonden van een fanum en simpele rechthoekige huizen van steen en baksteen met dakpannen. En pakhuizen op de oever van de Eyre. Naar het westen toe is er Romeins gevonden bij le Teich (villa) en aan de noordwestkant van het Bassin d’Arcachon bij Audenge en Andernos-les-Bains. Vanaf Lamothe gaat de route eerst over weg D650 naar Biganos (villa) en dan over weg N250 naar het noordoosten. Pas heel kort voor het eindpunt valt er weer wat Romeins te beleven in de vorm van een Gallo-Romeins mozaïek bij Pessac (al binnen de huidige bebouwing van Bordeaux). Daarna eindigt de route in het centrum van Bordeaux (Burdigala).