bronnen en problemen
Routes

KaLe: Katwijk aan Zee – Leiden-Roomburg

PK6A: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Lugduno Katwijk aan Zee KaLe
a. Pretorium Agrippine Valkenburg ii
Matilone Leiden-Roomburg iii

RA205: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Lugduno Katwijk aan Zee KaLe
Matilone Leiden-Roomburg v

Hoewel niet bekend is hoe de route precies heeft gelopen is ze relatief probleemloos. Weliswaar is de exacte locatie van Lugdunum ook niet bekend, maar de plaats zal niet ver van de Brittenburg gelegen hebben (zie bij het knooppunt Katwijk aan Zee*). Hier is als centrum van Lugdunum het strand van Katwijk aan Zee bij de Buitensluis in het Uitwateringskanaal aangenomen. De afstanden kloppen dan. Dat wil zeggen, gemeten in de Grote Historische topografische Atlas van Zuid-Holland. De huidige hoofdroute, geheel ten dienste van het automobiel, is langer.

gewijzigde tekening

Weliswaar beeldt de Peutinger-kaart vanuit Lugduno twee routes naar het oosten af, maar er is hier van uitgegaan dat er, evenals bij de routes naar de Col de Montgenèvre (zie de tekening bij route VaGa), uit gemakzucht of ruimtegebrek een lijn met een vlotte haal naar het eindpunt is getrokken, die op het origineel van de kaart al eerder op een andere route aansloot. In dit geval gaat het om de westelijke aansluiting van de PATAVIA-routes. Beide eindigen in Lugduno (bovenzijde tekening), maar er is hier van uitgegaan dat de aansluiting in werkelijkheid al eerder, bij Matilone, plaatsvond (onderzijde tekening). Dat zou dan bij het huidige Leiden-Roomburg geweest zijn. De zuidelijke route liep vandaar langs het kanaal van Corbulo in zuidwestelijke richting en sloeg dan af naar het oosten langs (of over) het voormalige Helinium en de oude Maas in de richting van Nijmegen (zie route LeNi). De noordelijke PATAVIA-route liep vanaf Leiden-Roomburg in oostelijke richting langs de oude Rijn en vanaf Wijk bij Duurstede langs de Beneden-Rijn naar Herwen (zie route LeHe). Ook in die omgeving toont de Peutinger-kaart een versimpeling van de werkelijkheid, die behandeld is bij de problemen van route Herwen – Kleve (HeKl). Op de afbeelding aldaar is te zien dat de noordelijke PATAVIA-route niet naar Nijmegen (Nouiomagi) liep, maar naar Kleve (Arenatio).

De omstandigheid dat aansluitpunten van de PATAVIA-routes zowel aan de oost- als aan de westkant op de Peutinger-kaart waarschijnlijk onnauwkeurig zijn aangegeven heeft het interpreteren van deze toch al ‘moeilijke’ routes extra problematisch gemaakt.