bronnen en problemen
Routes

DrPa: Dreux – Parijs

RA218: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Durocasis Dreux DrPa
a. Dioduro Jouars-Pontchartrain xxii xvii
Luticia Parijs xv

Hoewel het gebied rond Parijs al eeuwen lang geweldige veranderingen heeft ondergaan, heeft de route Dreux – Parijs in onze tijd waarschijnlijk ongeveer hetzelfde verloop als in de oudheid. De reisgids van Thiollier-Alexandrowicz suggereert echter dat er tussen Houdan en Jouars-Pontchartrain kleine weggetjes gevolgd moeten worden. In die gids worden ook op andere routes regelmatig kleine weggetjes ingelast, die dan vaak met een VTT (Vélo Tout Terrain = “mountainbike” of ATB) moeten worden afgelegd. Voor op de gids staat namelijk een foto van een man met zo’n fiets. Behalve als reden om zo nu en dan even uit de auto te komen worden die kleine weggetjes ook wel gebruikt voor situaties waarin het helemaal niet duidelijk is hoe de route gelopen heeft. De reiziger wordt dan geadviseerd om par petites routes et chemins à VTT het zelf maar uit te zoeken. Het boek van Thiollier-Alexandrowicz bevat honderden foto’s en staat vol met vermeldingen van musea en bezienswaardigheden, maar het is geschreven voor de automobilist die zich om het precieze verloop van de Romeinse routes niet al te zeer bekommert. Wandelaars en fietsers moeten niet denken dat er autoloze delen van routes zijn die ze met die gids in de hand kunnen volgen. Hier bijvoorbeeld de route van Dreux naar Parijs:

“Prendre vers l’est la N 12 sur 18 km de route fréquentée pour atteindre Houdan. Des petites routes mènent, 24 km plus loin par Gambais et par Montfort-l’Amaury, à JOUARS-PONT-CHARTRAIN. Notre-Dame de PARIS est à 33 km.”

Op de beknoptheid valt niets aan te merken. De stations van de Peutinger-kaart en het Reisboek van Antoninus worden door Thiollier-Alexandrowicz met hoofdletters aangegeven. Waarom er via Gambais en Montfort-l’Amaury gereisd moet worden is niet vermeld. Waarschijnlijk om toch een stukje te kunnen fietsten, want de hele route loopt over wegen waarop auto’s razen. En vanaf Jouars-Pontchartrain is het niet 33 km naar de Notre-Dame, maar 37 km. Niet 15 × 2,22 km, maar 15 × 2,5 km. In het Reisboek van Antoninus is tussen Durocasis en Dioduro een klassieke kopieerfout gemaakt. De afstand is niet XXII, maar XVII mijl.