bronnen en problemen
Routes

DeVo: Decize – Vouroux (Varennes-sur-Allier)

PK63B: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Degetia Decize DeVo
Vorogio Vouroux (Varennes-sur-Allier) xxv

Vorogio 1 Vorogio 2

Vouroux is op een moderne kaart niet te vinden. Sinds de negentiende eeuw is het een deel van Varennes-sur-Allier. De plaats staat dus nog wel op de kaart van Cassini. Op de Peutinger-kaart is de verbinding Degetia – Vorogio niet ingetekend, maar er zijn aanwijzingen dat die er wel geweest moet zijn (zie de afbeeldingen en de plaatjes bij route DeDi). Ten eerste is er de vreemde manier waarop de naam Vorogio tegen de Garunna is aangedrukt (even afgezien van het feit dat de plaats niet aan de Garonne ligt, maar aan de Allier). Op de een of andere manier heeft de kopiist hier ruimtegebrek gehad. Bovendien verraadt de stand van de plaatsnaam dat hier een schuine lijn heeft gelopen. Hier geeft het linker plaatje de situatie op de Peutinger-kaart weer en het rechter plaatje hetgeen er waarschijnlijk oorspronkelijk bedoeld was. Ten tweede is er de afstand XXX naar Aquis Bormonis. Dit grote getal is waarschijnlijk de onjuist overgenomen afstand van Degetia naar Vorogio (XXV). De derde en belangrijkste reden om het bestaan van de route aan te nemen is het feit dat ze er wel geweest móet zijn, anders is het niet te verklaren waarom de weg van Vichy (Aquis Calidis) naar Roanne (Roidomna) over Vouroux loopt (zie de afbeeldingen bij DeDi). Vichy was natuurlijk vanuit het noorden bereikbaar, en wel over de onderhavige route Degetia – Vorogio.

Het is niet helemaal duidelijk hoe de route tussen Decize en Yzeure heeft gelopen. Op de kaart van Cassini lijkt de weg vanaf Decize naar het zuiden overeen te komen met de huidige D978a en na het passeren van de Acolin met D979a. Daarom is hier voor dat tracé gekozen. Er lijkt echter ook over de iets meer naar het oosten gelegen D137 een romeinse weg naar het zuiden gelopen te hebben, door Cossaye (traces de voie romaine), Lucenay-lès-Aix (traces de voie romaine) en vanaf daar over D239 – D105 naar Chézy (site gallo-romain) en Lusigny (zie ook de “bronnen en problemen” van route DeDi). Helaas vermeldt Quid.fr nooit waar de diverse traces zich precies bevinden en in het geval van voies romaines hoe die georiënteerd zijn. Er wordt wel verondersteld dat er in de oudheid ook al een Romeinse weg van Nevers naar Moulins liep, maar daarvoor zijn eigenlijk geen aanwijzingen. Wel zijn er ten westen van weg D979a sporen uit de Romeinse tijd in de commune van St.-Parize-en-Viry (wapens, sierraden, gereedschappen), Dornes (muntschat) en Aurouër (site gallo-romain), maar sporen van een Romeinse weg worden niet vermeld. Ook niet langs weg N7 tussen Nevers en Moulins. Bij Magny-Cours, ca. 11 km ten zuiden van Nevers, worden alleen grondsporen van gebouwen vermeld. Ook bij Chantenay-St.-Imbert (grondsporen, munten, beenderen), ongeveer acht kilometer ten zuidoosten van St.-Pierre-le-Moûtier, wordt geen weg vermeld. Dat wil zeggen, niet in Quid_france.prc en Wikipedia.

Op een fiche van het oude Quid.fr (vóór april 2010) staat wel een voie romaine! Waarschijnlijk berust deze meer op de aanname van een weg Nevers-Moulins dan op feiten. Verder bevat het oude fiche een paar dateringen die in Quid_france.prc ontbreken.