bronnen en problemen
Routes

BoDe: Bourges – Decize

PK59: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Avaricvm Bourges BoDe
a. Tincollo Sancoins xx
Degetia Decize xxxiii xviii

RA264: Gallische mijlen opgegeven gemeten route
afstand afstand
Avaricum Bourges BoDe
a. Tincontium Sancoins xx
Deccidae Decize xxii xviii

Het verloop van het deel tussen Sancoins en Decize is eigenlijk onbekend. De afstand tussen deze plaatsen is in ieder geval in beide bronnen te groot, zelfs als men de route over le Veurdre laat lopen, zoals sommigen doen. De reden waarom sommigen dat doen is duidelijk: de hangbrug over de Allier tussen Sancoins en St.-Pierre-le-Moûtier stamt niet uit de oudheid. En sporen van een oudere brug zijn er daar tot op heden niet gevonden. De kaart van Cassini toont echter bij le Veurdre ook geen brug. Wie in de achttiende eeuw van Bourges naar Decize over een brug wilde kon kiezen tussen het oversteken van de Loire bij la Charité-sur-Loire en van de Allier bij Moulins. Beide mogelijkheden betekenden een forse omweg. Daarom is er hier van uitgegaan dat er in de oudheid bij le Rivage (bij Mornay-sur-Allier), dus in de nabijheid van de huidige hangbrug, een doorwaadbare plaats of zelfs een brug was die het mogelijk maakte naar Langeron aan de overzijde van Allier te gaan. Le Rivage (‘de oever’) ligt hemelsbreed 40 km ten zuiden van la Charité-sur-Loire en 35 km ten noorden van Moulins. De verbinding zou verdwenen kunnen zijn door een overstroming (zie bij route ToOr), bijvoorbeeld die van het jaar 580, die door Gregorius van Tours in zijn Historiën1 (V,33) is beschreven:

“In het vijfde jaar van de regering van koning Childebert teisterden zware overstromingen de Auvergne. Twaalf dagen lang regende het onophoudelijk en het water dat over de Limagne2 werd uitgestort steeg zo hoog, dat vele boeren niet in staat waren om te zaaien. Ook de rivier de Loire en de rivier de Flavaris, die men gewoonlijk de Allier noemt, en de overige bergbeken die in de Loire uitkomen, waren zo gezwollen dat ze verder buiten hun oevers traden dan ooit tevoren. Het vee verdronk, de oogst werd vernietigd en gebouwen werden ruïnes. Ook de Rhône trad, op de plaats waar hij samenstroomt met de Saône, buiten zijn oevers en bezorgde de inwoners grote schade; de stadsmuren van Lyon spoelden gedeeltelijk weg.”

_________________________________________

  1. Gregorius van Tours: Historiën. Vertaald en van aantekeningen voorzien door F.J.A.M. Meijer. Ingeleid door M.A. Wes. Baarn 1994, p.334.
  2. vlakte ten noordoosten van Clermont-Ferrand