bronnen en problemen
vak C3

VoRo: Vouroux (Varennes-sur-Allier) – Roanne

IGN carte topographique TOP 100: 43 Lyon / Vichy

plaats van route VoRo

Gm km
Vorogio Vouroux (Varennes-sur-Allier)
Ariolica St.-Martin-d’Estréaux xiiii 35
Roidomna Roanne xii 30

Varennes-sur-Allier (Vorogio) wordt aan de zuidkant verlaten en daarna loopt de route grotendeels over weg N7. Tot aan Lapalisse (Romeins oppidum) is er blijkbaar niets (Gallo-)Romeins te vermelden. Van het ten zuidoosten van Lapalisse gelegen St.-Prix wordt beweerd dat het aan een Romeinse weg ligt, maar dat is allerminst zeker. Op de kaart van Cassini wordt hier namelijk niet meer weg N7 gevolgd, maar D990a naar het oosten. Hier is aangenomen dat de route in de Romeinse tijd ook zo liep. Bij Sans Chagrin wordt het weggetje naar het zuidoosten genomen richting Droiturier. Ten noordwesten van Droiturier staat op de toeristenkaart een Pont romain. Ten zuiden van Droiturier, nog voorbij de weg en de spoorbaan ligt Châtelus, waarbij een Romeins kamp wordt vermeld. Ook is er een fragment van een mijlpaal gevonden. Waarschijnlijk heeft die met de route niets te maken en is het fragment met ander bouwmateriaal bij Châtelus terechtgekomen. Na Droiturier gaat de reis over weg D570 naar het oosten en wordt kort voor St.-Martin-d’Estreaux weer weg N7 bereikt. Bij St.-Martin-d’Estreaux (Ariolica) zijn sporen van Romeinse villa’s gevonden.

Wellicht kon men van hier Bourg-le-Comte (aan het Canal de Roanne à Digoin op route DiRo) bereiken door in noordoostelijke richting weg D52 te nemen door Sail-les-Bains (Romeinse baden?) en Urbise (sporen van Romeinse aanwezigheid). Kort na Urbize krijgt de weg nummer D202 en gaat daarover door Céron naar Bourg-le-Comte.

Terug naar St.-Martin-d’Estreaux. Vanaf hier loopt de route verder over weg N7 naar la Pacaudière (sporen van Gallo-Romeinse aanwezigheid) en het iets ten westen daarvan gelegen le Crozet (wapens en aardewerk). Verderop, bij Changy, hebben de Romeinen ook sporen nagelaten. Nog weer verderop ligt aan de zuidkant van de weg St.-Romain-la-Motte, waar graven en Gallo-Romeins aardewerk zijn aangetroffen. Gallo-Romeins wordt verder nog genoemd ten zuiden van St.-Romain-la-Motte bij Puoilly-les-Nonains, ten noordwesten van Pouilly bij Renaison en nog verder noordwestelijk bij St.-Haon-le-Vieux. De route gaat verder over weg N7 tot ze aan de noordkant van Roanne route DiRo ontmoet (weg D43), en loopt samen daarmee naar het centrum van de stad (Rodumna*).