bronnen en problemen
vak B2/B3/C3

ToBo: Tours – Bourges

IGN carte topographique TOP 100: 26 Orléans / Tours
27 Orléans / la Charité-sur-Loire
35 Bourges / Montluçon

plaats van route ToBo

Gm km
Casaroduno Tours
a. Tasciaca Thésé xx 50
b. Gabris Gièvres xii 30
Avaricum Bourges xxvi 65

Vanuit het centrum van Tours (Caesarodunum) wordt weg D140 naar het oosten gevolgd. De weg ligt aanvankelijk ongeveer een kilometer ten noorden van de Cher, waarschijnlijk in verband met overstromingen. In de Romeinse tijd lag het niveau van de rivier mogelijk enige meters lager en waren overstromingen zeldzaam. Dat wil echter niet zeggen dat de route toen niet de huidige D140 volgde, want voorheen meanderde de rivier veel sterker. In de periode 1830-1840 is de Cher tussen Tours en Noyers-sur-Cher gekanaliseerd. Op de eerste twintig kilometer is er, in tegenstelling tot de zuidelijke oever, langs de route niets Romeins te beleven. Tussen Dierre en Les Caves (beide ten zuidzuidwesten van Amboise) staat op de kaart van Cassini de naam “Les Grandes Cheminées”. Bij La Croix-en-Tourraine verandert het nummer van de weg in D40. Dan volgt het plaatsje Civray-de-Touraine, dat op de toeristenkaart Civray-en-Touraine wordt genoemd. Daarbij worden sporen uit de Romeinse tijd vermeld van kalkovens en ovens voor het bakken van dakpannen.

Verderop ligt de grens tussen de departementen Indre-et-Loire en Loir-et-Cher en verandert het nummer van de weg in D176. Dan is er weer een kilometer of vijftien niets Romeins te vermelden, tot aan Thésée (Tasciaca), waarbij op de toeristenkaart de Ruines Romaines des Mozelles zijn aangegeven. Bij Thésée was een doorwaadbare plaats in de rivier waardoor Pouillé op de zuidoever bereikt kon worden. De kaart van Cassini toont hier nog geen veer, maar dat was er later wel en is in 1905 door een brug vervangen. Bij Pouillé aan de overkant is ook veel Romeins gevonden (zie bij de “bronnen en problemen”). Op de Romeinse ruïnes aan de Cher wordt in Quid.fr natuurlijk ook aanspraak gemaakt door het ten noorden van Thésée gelegen Monthou-sur-Cher. Alleen heet de plaats waar ze zich bevinden dan niet Mozelles, maar Maselles. Wie op het internet naar foto’s gaat zoeken kan inderdaad beter “Maselles” intypen, want met “Mozelles” wordt men de kant van de Moezel opgestuurd. Ten noordoosten van Thésée heeft de kaart van Cassini het toponiem la Rue-Joumet(?).

Ongeveer 3 kilometer na Thésée komt weg D176 uit op N76-E604 en gaat daarover verder. Het duurt dan ongeveer dertig kilometer voordat er weer iets Romeins opduikt. Wel komt ongeveer veertien kilometer na Thésée, tussen Noyers-sur-Cher en Chacirc;tillon-sur-Cher aan de rivier een buurtschap voor met de naam la Rue. Het ligt tegenover Gué Sureau, waaraan te zien is dat hier een ooit een voorde (gué) was. Ruim zestien kilometer verderop langs de noordoever van de Cher komen we aan in Gièvres (ten zuiden van de weg N76-E604), dat overeen zou komen met het Romeinse station Gabris(*). Er zijn talrijke vondsten uit de Gallo-Romeinse periode gedaan. Het plaatsje ligt aan een weg met nummer D54. Op de kaart van Cassini is er nog geen brug naar Chabris aan de overkant, maar wel een “bac”. De route loopt nu verder over weg D54 en daarna weer over N76-E604 door Villefranche-sur-Cher, waar de kaart van Cassini ook een veer toont naar Langon, dat in de Romeinse tijd bewoond is geweest.

De route gaat verder over weg N76 door Mennetou-sur-Cher, Châtres-sur-Cher en Thénioux. Ten zuiden van Thénioux ligt le Gué Vincent. Hier was dus weer een voorde. Het volgende dorpje is Méry-sur-Cher, waar een bronzen armband uit de Romeinse tijd is gevonden. Ook in de nu volgende stad, Vierzon, zijn bronzen voorwerpen uit die tijd aan het licht gekomen. In het centrum van Vierzon begint een Romeinse weg die eerst nog niet als zodanig aangegeven staat. Het is de weg die tussen de rivier en de spoorlijn loopt. Na het passeren van Foëcy (Romeinse woningen en graven) is het ’t pad tussen de spoorlijn en weg D20E. Het kruist de autosnelweg ter hoogte van Chancenay en buigt ter hoogte van Mehun-sur-Yèvre met de spoorlijn mee. Dan loopt het langs Somme of Sommes (Romeins aardewerk) en scheert ten westen van Marmagne vlak langs de autosnelweg. Het staat hier ook als Ancienne Voie Romaine op de toeristenkaart aangegeven. Bij Bery-Bouy ten noorden van Marmagne is een Romeins graf gevonden. Ten zuidwesten van Marmagne komt de Romeinse weg uit op weg nr. D23. De route loopt daarover naar het oosten. Ten zuiden van weg D23 zijn bij La Chapelle-St.-Ursin sporen van Romeinse woningen aan het licht gekomen. De route loopt nu verder over weg D23 naar het centrum van Bourges (Avaricum).