bronnen en problemen
vak C1

ThAr: Terwaan (Thérouanne) – Atrecht (Arras)

IGN carte topographique TOP 100: 02 Lille / Dunkerque
04 Laon / Arras

plaats van route ThAr

Gm km
Tervanna Terwaan (Thérouanne)
Nemetaco Atrecht (Arras) xxii 55

Vanuit het centrum van Terwaan/Thérouanne (Tervanna) loopt de route in zuidwestelijke richting over weg D341 (Chaussée Brunehaut). Hoewel er de eerste 25 kilometer niets Romeins valt te vermelden zijn er wel plaatsnamen die op een Romeinse weg wijzen: Estrée-Blanche en le Chemin Rely. Na tien mijl, bij Divion, maakt de weg (D341) een slinger naar het oosten, maar de Romeinse weg blijft gewoon recht door lopen en komt verderop, ten zuiden van Houdain, weer op weg D341 uit. Ten oosten van Divion ligt Bruay-la-Buissière, dat mogelijk overeenkomt met de door Ptolemaeus vermeldde plaats Bruges. Iets ten oosten ervan lag bij Labuissière een van de grootste pottenbakkerijen van Gallia, waarvan meer dan 250 ovens zijn teruggevonden. Ook Haillicourt en Ruitz ten oosten van Bruyay-la-Buissière hebben een Romeins verleden. Ten zuidwesten van Bruyay-la-Buissière, ter hoogte van Houdain, ligt aan de westkant van de weg Beugin, waar een Gallo-Romeins graf met aardewerk is gevonden. Ook Frévillers, ten zuiden van Beugin, heeft sporen van de Romeinse aanwezigheid. Ten oosten van Frévillers getuigt de naam van Estrée-Cauchy aan weg D341 van de ouderdom van deze route.

Ongeveer twee kilometer na Estrée-Cauchy maakt de weg nu een boogje in westelijke richting, maar ook hier loopt de Romeinse weg als met een liniaal getrokken in de oorspronkelijke richting verder en sluit bij le Pendu, ten zuiden van Villers-au-Bois weer op weg D341 aan. Van het ten noordoosten van Villers-au-Bois gelegen plaatsje Carency wordt gezegd dat het een origine gallo-romaine heeft.

Ten zuiden van Carency , en ook al ten zuidwesten van de weg, ligt het op de toeristenkaart slecht zichtbare plaatsje Etrun. In de Michelin wegatlas is het duidelijker aangegeven. Het ligt direct ten zuiden van Maroeuil. De blijkbaar goed zichtbare resten van een Romeins kamp bij Etrun staan op de toeristenkaart aangegeven als redoute romaine. De route nadert nu de Scarpe. Aan de oostzijde van de weg is bij St.-Nicolas een Gallo-Romeins grafveld gevonden. De route steekt de Scarpe over en eindigt in het centrum van Arras of Atrecht (Nemetacum).