bronnen en problemen
vak A2

TeRe: Temple du Haut-Bécherel – Rennes

IGN carte topographique TOP 100: 16 Rennes / Granville

plaats van route TeRe

Gm km
Fano Martis Temple du Haut-Bécherel
a. Ad Fines Evran vii 18
Condate Rennes xviii 45

Vanaf le Temple de Mars (Fanum Martis) ten zuidoosten van Corseul wordt ongeveer anderhalve kilometer weg D794 gevolgd en daarna weg D68 naar Dinan. Dit deel van de route is gelijk aan het laatste stuk van route AvTe. Bij Quévert ten noorden van de weg worden grondsporen uit de Gallo-Romeinse periode vermeld. Ten noordoosten van Dinan, bij Taden op de linkeroever van de Rance, zijn de resten van een zeer luxe villa opgegraven. Ook bij Lanvallay, dat ten oosten van Dinan op route AvTe ligt, hebben de Romeinen sporen nagelaten. Als we er van uit gaan dat de kaart van Cassini de oude route weergeeft, dan loopt die vanuit het centrum van Dinan naar het zuiden, steekt bij Lehon de Rance over en loopt dan naar het zuidoosten om bij les Loges aan te sluiten op weg D2. Daarover loopt de route verder naar het zuidoosten.

Ten oosten van de weg, bij les Champs-Géraux, wordt in Quid.fr een site gallo-romain vermeld. Dan kruist de weg een beek met de naam Linon en direct daarna het Canal d’Ille et Rance en loopt door Evran. Er zijn van Evran geen Romeinse overblijfselen bekend, maar op grond van de afstanden in het Routeboek van Antoninus moet aangenomen worden dat hier de halte Ad Fines* lag. Bij Le Quiou, ten zuidwesten van Evran hebben de Romeinen wel sporen nagelaten, waaronder die van een grote villa. De resten ervan zijn te bezichtigen in de buurt van het oude station van le Quiou. De route gaat verder over weg D2. Daar waar die verderop weg D20 kruist lijkt er een kleine concentratie van sporen uit de Romeinse tijd te zijn. Sporen van de weg worden vermeld bij Longaulnay aan de noordoostkant van de kruising, en bij Bécherel ten westen ervan. Nog westelijker, bij Plouasne, worden de sporen van een villa en een mijlpaal vermeld. Van Miniac-sous-Bécherel, ten zuiden van de kruising, wordt een Romeinse oorsprong aangenomen.

De route gaat nu verder over weg D27 naar het zuidoosten. Bij la Chapelle-Chaussée zijn sporen van de route en andere overblijfselen uit de Romeinse tijd aangetroffen. De naam van het plaatsje wijst ook al op een Romeinse weg. Anderhalve kilometer verderop worden bij St.-Gondran ook sporen van de weg vermeld. Nog eens acht kilometer verder zijn ter hoogte van la Mézière (aan de oostzijde van de weg) ook sporen van de Romeinse weg gevonden. Op de kaart van Cassini komt hier de naam “le Grand Chemin” voor. Ook bij Melesse, ten oosten van la Mézière, worden sporen van een Romeinse weg vermeld, maar het is niet duidelijk op welke route dat slaat. Misschien niet op de onderhavige, maar op route AvRe.

Weg D27 komt nu uit op die met nummer D637. Daarover loopt de route verder naar het zuidoosten. Ter weerszijden van de route worden nog sporen van de oude weg vermeld bij Montgermont en St.-Grégoire en dan eindigt de route in het centrum van Rennes (Condate).