bronnen en problemen
vak B2

RoMa: Rouen – Magny-en-Vexin

IGN carte topographique TOP 100: 08 Paris / Rouen

plaats van route RoMa

Gm km
Ratumagus Rouen
a. Ritumagus Radepont viii 20
Petrvm uiaco Magny-en-Vexin xvi 40

Gemakshalve nemen we even aan dat de Romeinse route Rouen (Ratomagus) in zuidoostelijke richting verliet over weg N14. Of de Romeinse graven bij Darnétal ten oosten van Rouen bij deze route gerekend mogen worden is de vraag. Waarschijnlijk liep er ook een weg van Rouen naar Beauvais en zijn de doden daarlangs begraven. Ten zuidoosten van Rouen, aan de Seine, zijn zeer veel Romeinse munten gevonden bij Amfreville-la-Mi-Voie.

Ten zuidoosten van Amfreville zijn in 1832 bij St.-Aubin-Celloville de sporen van een Romeins kamp aangetroffen. Ten noordoosten van St.-Aubin-Celloville splitst bij Boos weg D138 af van weg N14. Waarschijnlijk liep de route verder over weg D138, hoewel van de ten noordoosten en oosten van Boos gelegen plaatsjes Montmain en Mesnil-Raoul wordt gezegd dat de weg naar Radepont en Parijs over hun grondgebied loopt, daarmee waarschijnlijk toch weg N14 bedoelend. Hier is echter aangenomen dat de route door La Neuville-Chant-d’Oisel liep, waarbij in Quid.fr zelfs twee Romeinse wegen worden vermeld, en daarna over weg D294 langs de ruïnes van de Ancien Abbaye de Fontaine Guerard. Bij het kasteel van Radepont (Ritumagus) wordt de Andelle in zuidelijke richting overgestoken en wordt de weg gevolgd naar Grainville, waar de route weer op weg N14 uitkomt en daarover in zuidoostelijke richting verder gaat.

Ter hoogte van Gaillardbois-Cressenville, dat ten oosten van Grainville ligt, zijn blijkbaar sporen van de oude weg gevonden, want in Quid.fr wordt in de rubriek vestiges préhistoriques et antiques de passage van de Romeinse weg genoemd. Bij Touffreville, ten noordoosten van Gaillardbois-Cressenville, zijn resten van Romeinse pottenbakkersovens aangetroffen. Ten zuiden van Touffreville en nog ten zuiden van de weg, ligt Corny. Met de daarbij vermelde voie romaine (in Quid.fr, maar niet op de toeristenkaart) die le Chemin des Seigneurs werd genoemd, zal ook wel weg N14 bedoeld zijn. Ten zuidwesten van Corny en ten noordwesten van les Andelys staat op de toeristenkaart een théâtre romain aangegeven. Romeinse aanwezigheid wordt ook vermeld bij Harquency ten zuidoosten van Corny, evenals bij Farceaux ten oosten van Corny, aan de noordkant van de weg.

Veertien kilometer verderop kruist de route de Epte bij St.-Clair-sur-Epte. Ten zuiden daarvan, bij Montreuil-sur-Epte, hebben de Romeien sporen nagelaten in de vorm van aardewerkscherven. De route loopt nu verder door La Chapelle-en-Vexin (Gallo-Romeinse woonplaats) en St.-Gervais (sporen van een Romeinse weg, dakpannen) naar Magny-en-Vexin (Petromaniacum).