bronnen en problemen
vak D3

PoLa: Pontarlier – Lausanne

IGN carte topographique TOP 100: 38 Besançon / Lausanne

plaats van route PoLa

Gm km
Abiolica Pontarlier
a. Urba Orbe xi 28
Lacum Losonne Lausanne xv 38

Vanuit het centrum van Pontarlier (Ariorica) wordt de Doubs overgestoken en loopt de route over weg N57-E23 zuidwaarts. Vanaf Ballaigues moet de oude weg via Lignerolle en Montcherand naar Orbe (Urba) worden gevolgd. Dit stuk van Pontarlier naar Orbe is al beschreven bij de route PoAv*, dus wordt hier alleen het stuk Orbe – Lausanne gedetailleerder behandeld.

Vanuit Orbe wordt de weg naar het zuiden genomen, richting la Sarraz. Ten oosten van de weg hebben de Romeinen bij Chavornay hun sporen nagelaten, o.a. in de vorm van mozaïeken, munten en een mijlpaal. Ten westen van de weg zijn bij Arnex-sur-Orbe ook Romeinse zaken (antiquités romaines) aan het licht gekomen, evenals bij het nog westelijker gelegen Croy (Romeinse ovens voor het verwerken van ijzer). Ten oosten van Arnex-sur-Orbe zijn bij Bavois sporen van een Gallo-Romeins gebouw ontdekt. De route gaat verder naar la Sarraz, dat over de Romeinen blijkbaar weinig te melden heeft en volgt daarna weg N°9. Bij Ferreyres, ten westen van la Sarraz, lagen weer Romeinse ovens voor de ijzerverwerking. De naam van het plaatsje deed al zoiets vermoeden. De route gaat verder naar Cossonay, waar sporen van een Romeins landgoed zijn gevonden. Naar het westen toe voert een weg (N°87) naar Cuarnens, waar twee villae stonden, waarvan er één opgegraven is. De route gaat voort over weg N°9 naar Penthaz waar de stomp van een mijlpaal in de ingang van de kerk herinnert aan de Romeinse tijd.

Ten zuidwesten van Penthaz zijn bij Gollion sporen van een Romeins gebouw, scherven van dakpannen en fragmenten van een mozaïek gevonden en in de 19e eeuw de resten van een villa. We beginnen nu Lausanne te naderen. Ten westen van de route en ten zuiden van Gollion hebben de Romeinen sporen nagelaten bij Aclens (muren van woningen), nog wat verder zuidwaarts bij Bremblens en ten zuidoosten van Bremblens bij Chavannes-près-Renens, Echandens en Ecublens (amforen, medailles). Ten oosten van de weg en ter hoogte van Gollion getuigen dakpannen en aardewerk bij Chesaux-sur-Lausanne van de Romeinse aanwezigheid. De route loopt ten zuidwesten ervan langs Crissier (Romeinse villa) en dan door de bebouwing van Crissier in de richting van het museum (zie bij de “bronnen en problemen”) aan het Meer van Genève (le Léman) waaraan het oude Lousonna* was gelegen.