bronnen en problemen
vak C2

NoTr: Nogent-sur-Seine – Troyes

IGN carte topographique TOP 100: 21 Paris / Montargis
22 Troyes / St.-Dizier

plaats van route NoTr

Gm km
Riobe Nogent-sur-Seine
Augusto Bona Troyes xx 50

Van de route zijn slechts fragmenten overgebleven. De weg staat op de kaart van Cassini aangegeven, maar de route is op de toeristenkaart niet goed te volgen. Vanuit het centrum van Nogent-sur-Seine (Riobe) gaat ze eerst over de Avenue du Général de Gaulle (naam niet op de toeristenkaart) naar het oosten. Tegenwoordig zou men daarna over weg D442 in zuidoostelijke richting naar Troyes gaan, maar op de kaart van Cassini is te zien dat die weg een paar eeuwen geleden nog niet bestond. Misschien wel het eerste stukje ervan tot St.-Aubin (sporen van een Romeinse weg), maar daarna liep de route iets ten noorden van D442. Op de toeristenkaart zijn hier en daar paden te zien die er misschien deel van uitmaakten. Waar Quid.fr melding maakt van de ‘voie romaine’ worden die paden bedoeld, maar omdat het eigenlijk niet mogelijk is om ze met behulp van de toeristenkaart te volgen gaan we er van uit dat de reiziger voorlopig gewoon op weg D442 blijft en aan het einde daarvan over weg N19 naar Troyes gaat.

Voor de beschrijving gaan we meer van het oude tracé uit. De oude weg wordt genoemd bij Ferreux-Quincey, aan de Ardusson (en toevallig ook aan weg D442). Twee kilometer verderop ligt (aan weg D116) St.-Loup-de-Buffigny, waar sporen van een Gallo-romeinse villa en dito begraafplaats zijn gevonden. Sporen van de weg bevinden zich weer bij la Fosse-Corduan en St.-Martin-de-Bossenay (beide aan D116). Waarschijnlijk hoort het pad ten zuiden van Ossey-les-Trois-Maisons bij de oorspronkelijke route. De weg wordt ook genoemd bij de ten zuiden daarvan gelegen plaatsjes Marigny-le-Châtel en St.-Flavy en bij de commune de Prunay-Belleville die ten zuidoosten van St.-Flavy ligt. De route liep juist ten noorden van Echemines en kort daarna een stukje over weg D442 tot in le Pavillon-Ste.-Julie (sarkofagen). Vanaf hier is de route naar Troyes op de toeristen kaart te zien als een twee maal onderbroken pad naar het Aérodrome de Troyes-Barberey. Bij Villeloup, ten zuidwesten van le Pavillon-Ste.-Julie wordt nog een Romeinse weg van Troyes naar Traînel vermeld (ligt ten zuidwesten van Nogent-sur-Seine).

Bij Barberey-St.-Sulpice, ten noordwesten van Troyes, wordt de Romeinse weg van Troyes naar Auxerre genoemd. Dat moet een vergissing zijn, want Auxerre ligt ten zuidwesten van Troyes. De route daarheen (TrAu) wordt dan ook genoemd bij la Rivière-de-Corps, aan de westkant van de stad, net ten zuiden van Ste.-Savine (Romeins mozaïek). De onderhavige route liep langs het vliegveld naar la Chapelle-St.-Luc (voies romaines de Troyes à Paris et de Troyes à Traînel) en les Noës-près-Troyes (belangrijke Gallo-Romeinse begraafplaats) naar het centrum van Troyes (Augustobona).