bronnen en problemen
vak B4

LeAg: Lectoure – Agen

IGN carte topographique TOP 100: 56 Marmande / Agen
63 Tarbes / Auch

plaats van route LeAg

Gm km
Lactora Lectoure
Aginnum Agen xiiii 35

Vanuit het centrum van Lectoure (Lactora) daalt men in westelijke richting af naar de spoorbaan en de Gers. Langs de spoorbaan loopt de route in noordelijke richting over de weg die ‘Route Romaine’ heet (naam niet op de toeristenkaart). Hij buigt bij Boulan naar het noordoosten, passeert in opwaartse richting wat hoogtelijnen en wordt dan voortgezet over de kaarsrechte weg in min of meer noordelijke richting. Die gaat ongeveer ter hoogte van Castéra-Lectourois (sporen van de Romeinse weg) over op weg D248. Ook bij Sempesserre, wat verderop aan de oostzijde van de weg, zijn sporen van de voie romaine aangetroffen. Dan passeert de route de grens tussen de departementen Gers en Lot-et-Garonne en gaat door Astaffort, waar de grondsporen van een Romeinse villa zijn gevonden (doch zie hierna). Ten westen van Astaffort is een Gallo-Romeinse nederzetting gevonden in de gemeente Pergain-Taillac, bij de Ferme de Léna, die helaas op de toeristenkaart niet staat aangegeven.

Kort voor Astaffort is de route over weg N21 gaan lopen. Van de volgende plaats daaraan, Layrac, vermeldt het fiche van Quid.fr Romeinse ruïnes bij Goulens. Goulens ligt ongeveer halverwege Astaffort en Layrac aan de westzijde van de weg. Iets ten zuiden daarvan, bij la Joannenque, liggen de grondsporen van gebouwen die in Quid.fr bij Astaffort worden genoemd. Gaat het hier misschien om dezelfde resten als die bij Goulens?

Het is niet ongewoon dat er bij vondsten uit de Romeinse tijd meerdere dorpen aanspraak maken op een Gallo-Romeins verleden. Een hilarisch voorbeeld daarvan vormen de zes dorpen op route LaBe, die zich alle zes op de resten van het Plateau du Nouroy beroemen. Bij de ten westen van Goulens gelegen gemeente Marmont-Pachas wordt ook nog een site gallo-romain vermeld. Na Layrac blijft de route over weg N21 lopen, dus nu in noordwestelijke richting langs de Garonne. Ter hoogte van Moirax zijn resten van de Romeinse weg aangetroffen. Onder de kerk van Moirax zijn sporen uit de Gallo-Romeinse periode gevonden, evenals bij het ten westen van Moirax liggende Aubiac (o.a. een bronzen paard). De route loopt verder tussen het vliegveld en de Garonne naar le Passage-d’Agen en steekt daar de brug over naar het centrum van Agen (Aginnum).