bronnen en problemen
vak C3

FeLy: Feurs – Lyon

IGN carte topographique TOP 100: 50 St.-Étienne / le Puy-en-Velay
51 Lyon / Grenoble

plaats van route FeLy

Gm km
Foro Segustauarvm Feurs
Lugduno Lyon xxii 55

Vanuit Feurs (Forum Segusiavorum) wordt weg D89 naar het oosten gevolgd. Het eerste dorp langs de weg is Salt-en-Donzy, waar allerlei sporen uit de Gallo-Romeinse periode zijn gevonden: putten, gereedschappen, scherven van aardewerk, waaronder amforen, munten, sarcofagen en resten van thermen. Volgens Quid.fr heeft de plaats een minerale bron die al door de Romeinen gebruikt werd. Daarna gaat de weg verder langs St.-Barthélemy-Lestra en St.-Martin-Lestra, die zich beide beroemen op ligging aan de antieke weg van Lyon naar Feurs, maar of die weg daar ook werkelijk aangetoond is of dat de vermelding ervan slechts op een veronderstelling berust is niet duidelijk. In ieder geval wijst de toevoeging “Lestra” (= l’Estrée) wel op een Romeinse weg. Blijkbaar is de weg bij Haute-Rivoire, dat aan de zuidkant ervan ligt, wel aangetoond, want hij wordt in het betreffende fiche van Quid.fr genoemd bij de “vestiges antiques”. Hij lijkt inmiddels nummer D489 gekregen te hebben (alleen op kaart 50 aangegeven, maar zie ook de Michelin wegenatlas). Kort na Haute-Rivoire kruist hij met weg D81 en gaat daarover verder.

Kort vóór St.-Laurent-de-Chamousset, ongeveer daar waar op de toeristenkaart “la Croix-Sopha” staat kruist de weg met D81E en een wandelroute (rode streepjes) die “Tour des Monts du Lyonnais” heet. Daar wordt D81 verlaten en gaat de route over D81E noordoostwaarts, komt bij een kasteel uit op weg D4, loopt daarover ca. 400 meter naar het zuidoosten, en buigt dan weer naar het oosten langs een buurtschap waar de naam Chez-Blanc bij staat, en komt dan ten noorden van weg D101 uit op een weg die op de toeristenkaart “Anc. voie romaine” wordt genoemd. Die loopt ten noorden van Brussieu naar het gehucht Giraudière aan een toeristische spoorlijn (Chemin de fer touristique de la Brevenne).

Bij Giraudière worden zowel de spoorlijn als de Brevenne gekruist en de weg genomen naar Courzieu, dat ten zuidoosten van Giraudière ligt. Daar loopt de route met een lus om de kerk en slingert zich over weg D50 in de richting van de Col de Malval en dan verder over weg D113, langs de Chapelle de St.-Bonnet-le-Froid naar de Col de la Luère. In de nabijheid van de kapel zijn blijkbaar sporen van de Romeinse weg gevonden (Quid.fr, fiche van Chevinay). Vanaf de Col de la Luère daalt de route af over weg D24 (in oostelijke richting; op de toeristenkaart is dat een kleiner weggetje dan de westelijke tak). Ten noorden daarvan zijn sporen uit de Romeinse tijd gevonden bij Pollionnay en ten zuiden daarvan bij Vaugneray (sporen van een aquaduct). Dan loopt de route door Grézieu-la-Varenne (sporen van een aquaduct) en Craponne, waar zichtbare overblijfselen zijn van het aquaduct van de Yzeron. Ten noorden van Craponne, bij St.-Genis-les-Ollières, hebben de Romeinen ook sporen van hun aanwezigheid achtergelaten. Dan passeert de route de noordkant van Francheville (mijlpaal), dat wellicht beter bij de route GaLy gerekend kan worden, en loopt verder naar het centrum van Lyon (Lugdunum).