bronnen en problemen
vak C3

DeDi: Decize – Digoin

IGN carte topographique TOP 100: 36 Nevers / Autun

plaats van route DeDi

Gm km
Degetia Decize
a. Aquis Bormonis Bourbon-Lancy xv 38
b. Sitillia Gilly-sur-Loire v 13
Pocrinio Digoin viii 20

Vanuit het centrum van Decize (Decetia) wordt weg D979 gevolgd. Bij Devay zijn sporen van de Romeinse weg gevonden, maar verder zijn de getuigenissen uit de oudheid zeer schaars. Ten zuiden van Devay, maar aan de overkant van de rivier zijn bij Lamenay-sur-Loire resten van een Romeins gebouw aangetroffen. De route blijft over weg D979 de Loire volgen tot de kruising met weg D973 en gaat dan daarover naar Bourbon-Lancy (Aquae Bormonis). Merk op dat hier een beekje met de naam Somme in de Loire valt. In Bourbon-Lancy zijn sporen gevonden van thermen, een aquaduct en putten voor het opvangen van hemelwater.

Vanuit het centrum van Bourbon-Lancy wordt weg D979a gevolgd en daarna weer D979 zelf. Bij St.-Aubin-sur-Loire zijn sporen van de oude weg gevonden. Dan volgt Gilly-sur-Loire (Sitilia). Van het Gallo-Romeinse verleden zijn alleen fragmenten van beeldjes, en scherven van aardewerk en dakpannen overgebleven. Het volgende plaatsje, Perrigny-sur-Loire, wordt door sommigen gelijkgesteld aan Pocrinio. Er zijn sporen van de oude weg aangetroffen. Daarna valt er langs de route niets Gallo-Romeins meer te vermelden en eindigt weg D979 in het centrum van Digoin (Pocrinium).

Wie vanuit zijn gemakkelijke stoel een beter beeld van de route wil krijgen doet er goed aan om het reisverslag van Hielke Hylkema* te raadplegen. De etappes 57 t/m 61 van dat verslag beschrijven de wandeling van Decize naar Digoin. Natuurlijk volgt Hylke niet steeds de grote wegen, maar bezoekt wel daaraan gelegen dorpen. Na St.-Aubain-sur-Loire steekt hij de rivier over en loopt aan de zuidzijde ervan naar Pierrefitte-sur-Loire en Digoin. Op de snikhete woensdag van 19 juli 1995 komt hij er tussen Bourbon-Lancy en St.-Aubain-sur-Loire achter dat de werkelijkheid niet altijd overeenkomt met de toeristenkaart. In onze tijd verandert de wereld razendsnel en zijn kaarten al verouderd als ze van de pers rollen. Er zijn soms ook wonderlijke verschillen tussen de 1:100.000 toeristenkaart en de Michelin 1:200.000 wegenatlas.