bronnen en problemen
vak C2

ChSe*: Chailly-en-Brie – Sens

IGN carte topographique TOP 100: 21 Paris / Montargis

plaats van route ChSe

Gm km
Calagum Chailly-en-Brie
Agetincum Sens xxviii 70

Vanuit Chailly-en-Brie (Calagum) wordt in zuidelijke richting weg D209 gevolgd. De weg kruist een riviertje met de naam Aubetin en vervolgens weg N4. Ten westen van de kruising ligt Vaudoy-en-Brie, waarbij Quid.fr een site gallo-romain vermeldt die zich over een vijftigtal hectaren uitstrekt. Bovendien zou de plaats aan de Romeinse weg van Sens naar Meaux liggen. Jammer dat daarover niet wat meer verteld wordt. Misschien is de onderhavige route bedoeld? Ten zuiden van Vaudoy zijn bij Pécy de sporen van een villa gevonden. Ten zuidwesten van Pécy en ten zuiden van Gastins zijn bij Clos-Fontaine sporen van villa’s en van een grafveld aangetroffen. Dan ligt dichter bij de weg la Croix-en-Brie, waarvan men Romeinse bewoning vermeldt. De route maakt nu bij Châteaubleau een knik naar het zuidoosten. Vanwege de vele vondsten alhier wordt vrij algemeen aangenomen dat de halte Riobe hier gelegen heeft, maar in deze gids is toch voor een andere oplossing gekozen.

Bij Maison Rouge wordt weg N9 gekruist. Naar het westen toe, en ongeveer ten zuiden van la Croix-en-Brie ligt Rampillon, met sporen van meerdere sites gallo-romains. Weg D209 kruist de spoorbaan en loopt dan door Lizines, dat een Gallo-Romeins industrieel centrum wordt genoemd; waarschijnlijk vanwege het vele aardewerk dat er gevonden is. Ten westen van de weg worden vestiges gallo-romains vermeld bij Sognolles-en-Montois, Cessoy-en-Montois, Mons-en-Montois en Paroy. Vanaf Les Ormes-en-Voulzie loopt de route een kleine vier kilometer over weg D412 en dan over een pad via Petit-Peugny en Grand-Peugny naar Jaulnes aan de overkant van de Seine. Volgens het fiche van Jaulnes in Quid.fr loopt hier de weg van Sens naar Senlis. De onderhavige route is daarvan inderdaad een onderdeel.

Op de toeristenkaart is te zien dat er vanuit Jaulnes een Ancienne Voie Romaine naar het zuiden loopt. Bij Baby, ongeveer vijf kilometer ten oosten van de weg, zijn putten uit de Gallo-Romeinse periode gevonden. Aan de westzijde van de weg ligt Compigny. Daarvan wordt gezegd dat de weg van Sens naar Gien er langs loopt. Misschien is Gien (aan de Loire) genoemd omdat de afstand vanaf hier naar Sens ook al aanmerkelijk is en men een beetje evenwicht in afstanden in de twee zijden van de weg wilde brengen. Voorlopig nemen we echter maar aan dat de route in Sens eindigt. Ongeveer ter hoogte van Gisy-les-Nobles (Gallo-Romeins grafveld) komt de Romeinse weg uit op die met nummer D23. Daarover loopt de route verder naar het centrum van Sens (Agedincum).