bronnen en problemen
vak C2

ChRe: Chailly-en-Brie – Reims

IGN carte topographique TOP 100: 10 Reims / Verdun
21 Paris / Montargis
22 Troyes / St.-Dizier

plaats van route ChRe

Gm km
Calagum Chailly-en-Brie
a. Bibe Morains xxx 75
Durocortoro Reims xxi 53

Vanaf Chailly-en-Brie (Calagum) loopt weg N34 oostwaarts naar la Ferté-Gaucher. Kort vóór la Ferté-Gaucher ligt, aan de noordkant van de weg, Jouy-sur-Morin aan le Grand Morin, dat volgens Quid.fr een Romeinse brug heeft. Mogelijk werd er vanaf la Ferté-Gaucher een andere route gevolgd (zie bij de “bronnen en problemen”) maar hier is aangenomen dat de route gewoon voortgaat over weg N34 naar Sézanne (Gallo-Romeinse woonplaats). Ten zuidoosten van Sézanne, bij het Aérodrome de Sézanne Saint Rémy, begint op een Ancienne Voie Romaine een zijtak van route TrFè die bij Pleurs de Vaure oversteekt en dan over weg D53 naar Salon loopt. Ten zuidoosten van het Aérodrome ligt Gaye, waar een Romeins grafveld is aangetroffen. De onderhavige route loopt na Sézanne echter oostwaarts verder over weg N4. Aan de noordkant wordt bij Linthes een site gallo-romaine vermeldt.

Bij Connantre gaat de weg meer noordoostwaarts lopen en komt in Fère-Champenoise (Romeinse bewoning) samen met route TrFè uit het zuiden. Vanaf hier loopt de route pal noordwaarts over weg D9 en volgt al direct de eerste en enige halte: Morains (Bibe), die als Ancienne Cité Gallo-Romaine op de toeristenkaart staat aangegeven.

In tegenstelling tot het eerste deel van de route zijn er in deze moerassige streek betrekkelijk veel sporen uit de Romeinse periode gevonden. De Romeinse aanwezigheid wordt vermeld bij Bannes, dat ten westen van Morains ligt, bij Vert-Toulon (begraafplaats uit de 4e eeuw) ten noorden van Bannes en bij de Commune de Val-des-Marais, waar verschillende plaatsjes met Gallo-Romeinse aanwezigheid worden genoemd, zoals Coligny, Aulnizeux, Aulnay-aux-Planches en Morains zelf, dat ook bij deze gemeente hoort. Ten noorden van Morains ligt Bergères-lès-Vertus, waar resten van een Romeinse pottenbakkersoven zijn gevonden en ten westen daarvan zijn Gallo-Romeinse graven gevonden bij Etréchy. De reis gaat verder noordwaarts over weg D9 door Vertus en le Mesnil-sur-Oger (sporen van de oude weg) en loopt dan aan de oostzijde van Avize (sporen van een Romeins kamp) naar de Marne en het Canal latéral à la Marne. Het laatstgenoemde was er in de oudheid uiteraard nog niet. Aan de westkant van de weg, aan de Marne, ligt Chouilly (sporen van een villa) en aan de overzijde van rivier en kanaal Mareuil-sur-Ay (Gallo-Romeinse nederzetting). Naar het westen toe, boven Épernay, is Dizy een site gallo-romain. De route blijft naar het noorden gaan en loopt na Mareuil-sur-Ay over een kleine weg richting Mutigny, dat ten westen ligt van van Avenay-Val-d’Or (présence romaine).

Ten noorden van Mutigny begint een Voie Romaine die le Cheminet wordt genoemd. GR141 loopt er een eind overheen en passeert aan de westzijde Germaine, dat volgens Quid.fr nog resten van de weg Reims – Troyes heeft. Waarschijnlijk moet tussen Germaine en het ten noorden daarvan gelegen Villers-Allerand weg N51 opgezocht worden. Daarover, en later al in Reims, over de Avenue d’Épernay (naam niet op de toeristenkaart), loopt de route naar het noorden (de route kruist ten noorden van Villers-Allerand de bij de “bronnen en problemen” genoemde Voie de la Barbarie). Naar het westen toe liggen nog Bezannes (Gallo-Romeinse begraafplaats) en Tinqueux (occupé à l’époque romaine). Na het oversteken van de Vesle eindigt de route in het centrum van Reims (Durocortorum).