bronnen en problemen
vak C3

ChMa: Chalon-sur-Saône – Mâcon

IGN carte topographique TOP 100: 37 Dijon / Tournus
44 Lyon / Genève

plaats van route ChMa

Gm km
Cabillione Chalon-sur-Saône
a. Tenurcio Tournus xi 28
Matiscone Mâcon xii 30

Vanuit Chalon-sur-Saône (Cabilonnum) gaat de reis over weg N6 door St.-Rémy (sporen van een Romeinse villa, mozaïekfragmenten, voorwerpen) en Lux (deel van een Romeinse weg, graf, munten) naar St.-Loup-de-Varennes, waar ook sporen van een Romeinse weg gevonden zijn. Omdat de afstand naar Tournus in de bronnen groter is dan gemeten, doet zich de vraag voor of de route misschien dichter langs de Saône liep. Inderdaad zijn bij Marnay, ten zuidoosten van St.-Loup-de-Varennes, sporen van een Romeinse weg vermeld en wordt van het ten zuiden daarvan gelegen Gigny-sur-Saône gezegd dat het in de oudheid een haven was. Maar daar staat tegenover dat ook bij St.-Ambreuil, dat ten westen van de N6 ligt, ook sporen van een Romeinse weg worden vermeld en dat er Gallo-Romeins aardewerk is aangetroffen. Verderop, in Sennecy-le-Grand, zijn zelfs talrijke vondsten gedaan, waaronder mozaïekfragmenten. Het ziet er dus naar uit dat weg N6 als opvolger van de weg uit de oudheid beschouwd kan worden. In de bronnen is Tournus (Tinurtium) aan de Saône de enige halte. Het is een zeer oude plaats waar resten uit de culturen van Hallstat (ca. 750 – 450 v.Chr.) en la Tène (ca. 450 v.Chr. – 50 n.Chr.) zijn aangetroffen. En natuurlijk uit de Romeinse periode.

Op weg naar Mâcon liggen ten westen van de weg de plaatsjes Farges-lès-Mâcon (Gallo-Romeinse graven) en Uchizy (mozaïekfragmenten). Langs de weg zelf bevinden zich wat verder naar het zuiden, nog voorbij St.-Oyen, bij Fleurville, grondsporen van Gallo-Romeinse gebouwen. Aan de westkant van de route hebben de Romeinen sporen nagelaten bij Péronne (dakpannen en bakstenen, sporen van een weg). Ten zuiden daarvan is op de toeristenkaart in heel kleine lettertjes een Ancienne Voie Romaine aangegeven. Dat zullen de sporen van de weg zijn die in Quid.fr vermeld worden bij Clessé, iets ten oosten ervan. Ten zuidoosten van Clessé ligt Charbonnières waar resten van antieke bouwwerken zijn gevonden, evenals de plaats van een camp romain.

Langs weg N6 zelf zijn verder geen vermeldingen van oudheden. Wel even ten noorden van Mâcon bij Sancé, waarvan een Gallo-Romeinse haard en een kuilwoning worden genoemd. De route eindigt nu in Mâcon (Matisco), waar mozaïekfragmenten, aardewerk en munten zijn aangetroffen.