bronnen en problemen
vak B2

ChBl*: Chartres – Blois

IGN carte topographique TOP 100: 20 Paris / Orléans
26 Orléans / Tours

plaats van route ChBl

Gm km
Autricum Chartres
Blezis Blois xl 100

Vanuit het centrum van Chartres (Autricum) loopt de route over weg D935 vrijwel recht naar het zuiden. De Romeinse voorwerpen die na ca. 11 km. bij Dammarie gevonden zijn liggen in het museum van Chartres. De weg krijgt vanaf hier nummer D127, waarop voorlopig geen Romeins meer gevonden wordt. Wel op weg D935 ten oosten van de route, waar bij Montainville Romeinse munten worden genoemd. Weg D127 kruist nu de spoorlijn van de TGV Atlantique en verderop weg D142. Vlak daarna ligt aan de oostkant van de weg Bullainville, waar vondsten op de aanwezigheid van Romeinse villa’s wijzen. Verderop loopt de weg met een oostwaarts boogje om Nottonville (gouden en zilveren munten) naar Varize. Hier splitst zich een Ancienne Voie Romaine af naar het oostnoordoosten, die via Bazoches-en-Dunois en Orgères-en-Beauce (Gallo-Romeinse voorwerpen) naar Allaines-Mervilliers op route ChOr loopt. In het fiche van Quid.fr wordt over Bazoches-en-Dunois vermeld dat luchtfotografie daar Romeinse boerenbedrijven heeft aangetoond.

De onderhavige route gaat echter niet naar het oosten, maar naar het zuidwesten over de Voie de Jules César die direct ten zuiden van Varize begint. Het is de dunne zwarte streep op de toeristenkaart. Blijkbaar loopt deze weg tegenwoordig na 3½ km dood, want de streep op de toeristenkaart wordt op dat punt onderbroken. Wie het voetspoor der Romeinen wil volgen moet waarschijnlijk eerst over weg D127 naar St.-Cloud-en-Dunois om daar het oorspronkelijke pad op te zoeken. Wie weg D127 nog even verder volgt komt in Ozoir-le-Breuil, waar Romeinse voorwerpen en munten zijn gevonden. De Voie de Jules César loopt verder naar Verdes, wat gezien de sporen aldaar een belangrijke plaats geweest moet zijn. Quid.fr vermeldt er thermen, een theater, een tempel en een groot mozaïek dat zich in het museum van Blois bevindt. Bij le Mée, ten noordwesten van Verdes, zijn Romeinse fundamenten gevonden.

Na Verdes loopt de Voie de Jules nog iets meer naar het westen en verdwijnt dan plotseling onder de bomen van de Forèt de Marchenoir. Van oorsprong liep ze waarschijnlijk door tot Viévy-le-Rayé (sporen van muren en van de oude weg). Of de route hier al over weg D924 naar het zuiden liep is onzeker. Misschien ging de reis ook wel over het pad dat bij la Pagery begint en verderop aansluit op weg D110. In ieder geval lopen beide wegen naar Pontijou waar de Sixtre wordt gekruist.

Ten westen daarvan zijn sporen van het Gallo-Romeins verleden aangetroffen bij Rhodon, en ten oosten van de weg bij Maves. Het laatste stuk van de reis gaat in ieder geval over weg D924. Ten oosten ervan zijn nog sporen van een Romeinse villa gevonden bij Villerbon. Daarna voert D924 naar het centrum van Blois (Blesum, zie route ToOr).