bronnen en problemen
vak C3 / D3 / D2

ChBe: Chalon-sur-Saône – Besançon

IGN carte topographique TOP 100: 37 Dijon / Tournus
38 Besançon / Lausanne

plaats van route ChBe

Gm km
Cabillione Chalon-sur-Saône
a. Ponte Dubris Pontoux xi 28
b. Crusinie Audelange xviiii 48
Vesontine Besançon xv 38

Vanuit het centrum van Chalon-sur-Saône (Cabillonnum) wordt de Saône overgestoken naar St.-Marcel (Gallo-Romeins amulet, sierraden en munten).Vandaar wordt weg N73 naar het noordoosten gevolgd. Na een kilometer of achttien kruist de weg een spoorlijn. Ten westen daarvan liggen langs weg D970 twee plaatsjes met sporen uit de oudheid: Ciel (grondsporen van Gallo-Romeinse gebouwen) en Verdun-sur-le-Doubs, waar sporen van een Gallo-Romeins kamp en van een weg zijn aangetroffen (zie route LaCh). Iets verderop langs de route wordt ten noordoosten van Ciel bij Sermesse de oever van de Doubs bereikt (sporen van de Romeinse weg). Aan de overkant van de rivier ligt volgens Quid.fr bij Saunières ook een Romeinse weg, maar dan in de vorm van een dijk in de nabijheid van de Saône. Ongeveer twee kilometer na Sermesse wordt weg N73 verlaten. Een afslag naar het noorden leidt over weg D293 naar Pontoux (Ponte Dubris) waar in de oudheid de Doubs werd overgestoken. Resten van de brug zijn in de rivier gevonden. Na de oversteek loopt de route even in noordwestelijke richting om bij Charnay-lès-Chalon (talrijke sporen uit de Romeinse tijd, waaronder die van de Romeinse weg) op hogere grond te komen.

Vanaf hier wordt de reis in oostnoordoostelijke richting voortgezet over weg D154 naar Mont-lès-Seurre, vanwaar op de toeristenkaart een Anciene Voie Romaine loopt naar la Villeneuve (sporen van de Romeinse weg) en Clux (weg die Chemin des Romains wordt genoemd). Daarna komt de route opnieuw uit op weg N73, die na Annoire (Gallo-Romeinse tempel) weer in noordoostelijke richting buigt. De volgende plaats met présence romaine is Chemin, waarvan de naam al genoeg zegt. De Romeinse aanwezigheid is ook in het ten noorden van Chemin gelegen St.-Loup gebleken en vooral in St.-Aubin (ten noordoosten van St.-Loup), dat een belangrijke Gallo-Romeinse vicus wordt genoemd, met talrijke villa’s uit die periode en sporen van de Romeinse weg. Ook ten zuidoosten van St.-Aubin, tussen de weg en de Doubs, bij Champdivers, is sprake van présence romaine.

De volgende plaats langs de route is Tavaux met sporen van de Romeinse weg en van villa’s. De vicus is waarschijnlijk verwoest in de vierde eeuw, Villa’s worden ook genoemd bij het aan de Doubs gelegen Molay. Ook was er Romeinse aanwezigheid bij Damparis, ten noorden van Tavaux, en verderop langs de weg bij Choisey, tussen de weg en de Doubs. De weg loopt hier even door Dole en heet zo lang D973. Daarna sluit hij weer aan op weg N73 en loopt langs Rochefort-sur-Nenon naar het tweede station op deze route: Audelange (Crusinie), waarvan Quid.fr slechts de bekende présence weet te vermelden. Die Romeinse aanwezigheid is ook gebleken in de omringende dorpen Châtenois ten noordwesten van Audelange, Romange in het noordoosten er van, Malange ten noordoosten van Romange, en ten zuidoosten van Malange en al weer in de buurt van weg N73 Lavans-lès-Dole met sporen van een Romeins kamp, van de Romeinse weg en van een nederzetting. Dan loopt de route langs Orchamps, waar een stuk van de oude weg zichtbaar schijnt te zijn. De Gallo-Romeinse aanwezigheid wordt ook vermeld bij het in het noorden gelegen Auxange en het langs weg N73 gelegen la Barre. Daarna weer bij Ranchot en het verderop en iets ten noorden van de weg gelegen Evans. Van St.-Vit wordt gezegd dat het langs de Romeinse weg Chalon – Besançon ligt, maar dat zegt niets over haar toestand in de oudheid. Wel zijn er huishoudelijke artikelen en munten uit die tijd gevonden. We komen nu in de buurt van het eindpunt. Grandfontaine, ten zuiden van N73, is blijkbaar genoemd naar een Romeinse fontein, in Chemaudin aan de noordkant zijn ook ‘enige sporen’ (quelques vestiges romains) aangetroffen en in Franois, ten oosten daarvan, zilveren munten. De weg voert nu verder naar het centrum van Besançon (Vesontio).