bronnen en problemen
vak C1

CaAm: Kamerijk (Cambrai) – Amiens

IGN carte topographique TOP 100: 04 Laon / Arras

plaats van route CaAm

Gm km
Camaraco Kamerijk (Cambrai)
Sammarobriua Amiens xxxi 78

De route loopt van Kamerijk (Camaracum) over weg N30 naar het zuidwesten. Vondsten uit de Gallo-Romeinse periode zijn gedaan bij Proville, aan de zuidwestkant van de stad. Bij Fontaine-Notre-Dame wordt de aanwezigheid van de voie romaine vermeld, maar of daar ook werkelijk iets gevonden is staat er niet bij. Ook van de occupation romaine van Doignies, aan de zuidkant van de weg, iets over de helft van het stuk Cambrai – Bapaume, wordt niet gezegd waar die op is gebaseerd. Verderop is ten noorden van Frémicourt, bij Vaulx-Vraucourt, Gallo-Romeins aardewerk gevonden. Van Bapaume zelf zijn in Quid.fr geen sporen uit de oudheid vermeld.

Even arm aan sporen is het volgende deel van de route tussen Bapaume en Albert (weg D929). Wel worden sporen vermeld bij Achiet-le-Grand, ten noordwesten van Bapaume, en ten zuidwesten van Achiet bij Miraumont (villa), aan het begin van de Ancre. Trek een denkbeeldige lijn van Miraumont zuidoostwaarts door Courcelette, dan wijst die lijn ongeveer naar Bazentin te zuiden van weg D929, waar ook Romeinse aanwezigheid is aangetoond. Min of meer oostelijk van Bazentin, nog voorbij Longueval, ligt Ginchy waar een villa heeft gelegen. Twee villa’s zijn nog iets verder naar het zuidoosten gevonden, bij Combles, dat bijna tegen de TGV-lijn en de autosnelweg aan ligt. Albert wordt een ancienne station romaine genoemd, maar het wordt niet duidelijk waarop dat is gebaseerd. Wel zijn er sporen van een villa gevonden bij Ovillers-la-Boisselle, ten noordoosten van Albert, en ook bij Fricourt, ten oosten van het stadje, aan weg D938. Daarbij ook nog de aanwezigheid van een fanum (tempel). Het volgende stuk van de route, nog steeds over weg D929, is tot aan de beek met de naam Hallue opeens betrekkelijk rijk aan resten uit de oudheid. Ten noordwesten van Albert zijn sporen van een grote villa en talrijke grondsporen van Gallo-Romeinse gebouwen aangetroffen bij Bouzincourt. Ook een villa bij Millencourt (ten westen van Albert) en nog wat zuidwestelijker bij Laviéville en Bresle.

Ten noordwesten van Bresle grondsporen van Gallo-Romeinse gebouwen bij Baizieux. Aan de andere kant van weg D929, ten zuiden van Bresle, zijn talrijke resten gevonden bij Ribemont-sur-Ancre (tempel theater, termen) en verder langs de Ancre bij Heilly (grondsporen van Gallo-Romeinse gebouwen), Bonnay (grondsporen van Gallo-Romeinse gebouwen) en Corbie (villa). Ten noorden van Bonnay liggen langs weg D23 de plaatsjes Franvillers (villa) en Contay (grondsporen van Gallo-Romeinse gebouwen) aan de Hallue. De Hallue was blijkbaar een aantrekkelijke beek om aan te wonen. Er was een villa bij Bavelincourt, bij Béhencourt en ten westen van Fréchencourt (occupation gallo-romaine) bij St.-Gratien. Bij Querrieu, waar de weg (D929) de beek kruist, waren drie villa’s, er was er een bij Bussy-lès-Daours en meerdere bij Daours. Na Querrieu loopt de weg verder naar het centrum van Amiens (Samarobriva Ambianorum).