bronnen en problemen
vak B3

BoBl: Bordeaux – Blaye

IGN carte topographique TOP 100: 46 Bordeaux / Royan

plaats van route BoBl

Gm km
Burdigala Bordeaux
Blauto Blaye xviiii 48

Vanuit het centrum van Bordeaux (Burdigala) wordt de Garonne (Garunna) overgestoken. Of er tussen Bordeaux en St.-André-de-Cubzac nog een weg over het oorspronkelijke tracé van de route loopt mag betwijfeld worden. Ze passeerde in ieder geval Cenon, waarvan gezegd wordt dat het (verdwenen) kasteel van Cypressat op de plaats van een Gallo-Romeinse villa was gebouwd. Dan volgen Lormont, Carbon-Blanc (sporen van een Romeinse villa) en Bassens, waar men sporen van de Romeinse weg heeft gevonden. Ten oosten van de weg (N10) ligt Ste.-Eulalie, dat onder de kerk grondsporen van gebouwen uit de oudheid heeft. De weg die op de toeristenkaart N10 heet, wordt in de Michelin wegatlas en in ViaMichelin op het internet aangeduid als weg D911. Waarschijnlijk is dat het actuele nummer en levert de toeristenkaart verouderde informatie. In Ambares-et-Lagrave begint een kaarsrechte ancienne voie gallo-romaine die nu Chemin de la Vie heet (die naam staat op de toeristenkaart). Ze loopt ten westen van de huidige weg (N10 / D911) naar St.-André-de-Cubzac. Dat betekent misschien dat de oversteek over de Dordogne zelfs noordelijker dan de spoorbrug plaatsvond, pal ten westen van Cubzac-les-Ponts, dat volgens Quid.fr een Romeinse oorsprong heeft.

Bij St.-André-de-Cubzac wordt weg D669 langs de kust genomen. Gallo-Romeinse resten in deze streek zijn moeilijk te vinden. Naar het noorden toe worden bij Pugnac de fundamenten van een villa genoemd en bij het nog noordelijker St.-Christoly-de-Blaye een Gallo-Romeins bouwwerk. Langs de route zelf zijn de vermeldingen soms al even vaag. Van Prignac-et-Marcamps, ten noordwesten van St.-André-de-Cubzac, wordt gezegd dat “sommige auteurs” er een Gallo-Romeinse villa veronderstellen, maar verderop bij Bourg schijnen er werkelijk Gallo-Romeinse ruïnes te zijn en in het ten noorden daarvan gelegen Lansac sporen van een Romeinse weg. Bij het ten westen van Lansac gelegen St.-Seurin-de-Bourg vermeldt Quid.fr een origine gallo-romaine. Vager kan het niet.

Bij Plassac (ten noordwesten van Villeneuve, niet te verwarren met Plassac op route PoPé) aan de Gironde is men duidelijker: sporen van drie villa’s. De reis eindigt verderop in het centrum van Blaye (Blavia).