bronnen en problemen
vak C2

BeMa: Beauvais – Magny-en-Vexin

IGN Carte topographique TOP 100:08 Paris / Rouen

plaats van route BeMa

Gm km
Petromantalium Magny-en-Vexin
Caesaromago Beauvais xvii 43

Vanuit het centrum van Beauvais (Caesaromagus) wordt de Thérain overgestoken, die op de toeristenkaart ter hoogte van het stadscentrum nog maar net zichtbaar is als een dun blauw lijntje langs de spoorbaan. Daarna loopt de route over weg D35 naar het zuiden. Na het passeren van St.-Martin-le-Noeud en Senéfontaine wordt weg D35 verlaten en buigt de route naar het westen om uit te komen in St.-Léger-en-Bray, waar resten van de Romeinse weg gevonden zijn. Veel getuigenissen uit de Gallo-Romense periode zijn langs deze route niet te vinden. Van Frocourt, ten oosten van St.-Léger-en-Bray, wordt gezegd dat het op het terrein van een Romeinse villa staat. De route loopt nu verder naar Auneuil en komt bij Neuville-sur-Auneuil uit op weg D3. Die wordt gevolgd naar Jouy-sous-Thelle (passage van Romeinse weg). Naar het westen toe zijn bij Porcheux (bijna tegen weg D981 aan) ook sporen van de Romeinse aanwezigheid aangetroffen. De route loopt echter verder over weg D3 naar Bachivillers (occupation romaine).

Vanaf hier wordt het verdere verloop ervan wel heel onzeker. Wellicht ging de reis verder in zuidwestelijke richting via Boissy-le-Bois en Loconville naar Liancourt-St.-Pierre (sporen van Romeinse aanwezigheid, passage van de Romeinse weg) aan het Canal de Marquemont en de Troësne. Naar het oosten toe zijn aan het kanaal en de beek ook sporen van Gallo-Romeinse bewoning aangetroffen bij Marquemont, ten noorden van Monneville. Vanaf Liancourt-St.-Pierre liep de route misschien eerst licht zuidwestwaarts richting Lierville en dan over weg D153 door Hadancourt-le-Haut-Clocher (Gallo-Romeinse woonplaats) naar Serans (aardewerk, dakpannen), waarvan Quid.fr zegt dat het een poste d’observation romain was, wat dat dan ook mag inhouden. Bij het ten westen van Serans gelegen Montagny-en-Vexin wordt ook nog occupation gallo-romaine vermeldt. Vanaf Serans gaat de route verder over weg D86 naar Magny-en-Vexin (Petromaniacum).

Wie vanuit Magny-en-Vexin weg D983 een stukje naar het zuiden volgt (in de oudheid de route naar Dreux) ziet op de toeristenkaart aan de westkant van de weg het bekende symbool van het afgebroken pilaartje in de buurt van Genainville. Volgens het fiche van Genainville uit Quid.fr is dit een zeer belangrijke archeologische site, die al sinds de ontdekking ervan in 1937 wordt doorzocht. Er zijn grondsporen van een theater van 115 m. doorsnede gevonden, resten van een tempel en een nympheum* en de brokstukken van grote beeldhouwwerken en kapitelen. Het zal dus geen toeval zijn dat de halte langs de Romeinse weg juist bij Magny-en-Vexin lag.