bronnen en problemen
vak C1 / C2

BaBe*: Bavay – Beauvais

IGN carte topographique TOP 100: 04 Laon / Arras
08 Paris / Rouen
09 Paris / Laon

plaats van route BaBe

Gm km
Bagaco NerviorumBavay
? Vermand xxvi 65
b. Rodium Roiglise xiii 33
? St.-Just-en-Chaussée xiiii 35
Caesaromago Beauvais xi 28

Vanaf Bavay (Bagacum) loopt deze route over weg D932 naar het zuidwesten door Englefontaine, kruist weg N43 bij le Cateau-Cambresis en loopt dan door Reumont, waar een begraafplaats uit de oudheid is aangetroffen. Ook van het iets ten westen van Reumont gelegen Bertry wordt “Romeinse bewoning” vermeld. Dat is ook het geval met Busigny, dat aan de andere kant van de weg ten zuiden van Reumont ligt. Verderop, bij de kruising met weg D960, schijnen sporen van de oude Romeinse weg gevonden te zijn, zoals vermeld wordt bij het plaatsje Prémont. Het is ook mogelijk dat deze sporen niet van de onderhavige route zijn, maar van de weg tussen St.-Qeuntin en Prémont, (zoals beschreven bij de route CaSo). Verderop langs de weg ligt Estrées, waarvan de naam verwijst naar de strata (heerbaan) die hier liep. Na de kruising met weg N44 gaat de route verder over een pad dat vijf kilometer verder uitkomt op weg D33. Daarover loopt de weg verder naar Vermand, waar de route kruist met die van Amiens naar St.-Quentin (AmQu).

Na Vermand is het oorspronkelijke tracé even zoek. Waarschijnlijk liep de weg kaarsrecht verder, maar nu zou men dan het meer bij Caulaincourt moeten kruisen, dat gevoed wordt door de Omignon. Ten zuidwesten van Caulaincort, bij Trefcon, zijn Gallo-Romeinse grafmonumenten gevonden. De hedendaagse reiziger moet een kleine omweg maken over Marteville, Villévèque, Beauvois-en-Vermandois (sporen van Gallo-Romeinse aanwezigheid) en Lanchy. Bij l’Equipée loopt de route waarschijnlijk weer over de oorspronkelijke weg (nu D89) naar Matigny, waar een Gallo-Romeinse villa heeft gestaan. Ook bij Douilly, ten oosten van Matigny, zijn grondsporen van Gallo-Romeinse gebouwen gevonden.

Bij Croix-Moligneaux, ten noorden van Matigny, stond ook een villa. De route kruist nu de Somme en tegenwoordig ook het Canal de la Somme, loopt door Voyennes en raakt dan weer tijdelijk zoek. Ten zuiden van Voyennes, bij Hombleux, bevond zich een Gallo-Romeinse villa, evenals bij het meer westelijk gelegen Breuil en bij het ten noordwesten daavan gelegen Nesle. De hele streek was nogal dicht bewoond, zoals blijkt uit de sporen van een villa bij Biarre, grondsporen van Gallo-Romeinse gebouwen in Rethonvillers, een villa bij Marché-Allouarde, Romeinse overblijfselen bij Solente en sporen van een villa bij Champien. De oorspronkelijke weg kruiste de route van Amiens naar Soissons (AmSo) bij Roiglise (Rodium) en liep waarschijnlijk over het pad dat iets ten zuidwesten van Roiglise (Gallo-Romeinse villa) begint en in een rechte lijn naar Beuvraignes voert. In Beuvraignes zijn talrijke sporen uit de oudheid gevonden.

Bij het wat oostelijker gelegen Crapeaumesnil zijn ook sporen van Romeinse aanwezigheid aangetroffen. Na Beuvraignes is de route weer even zoek, maar blijft dezelfde richting aanhouden, en komt bij Boulogne-la-Grasse uit op weg D27. Bij Remaugies, ten westnoordwesten van Boulogne, bevond zich een Gallo-Romeinse villa. Verderop langs de weg ligt Rollot, met ook een villa en een Gallo-Romeinse begraafplaats. Vanaf hier is het nummer van de weg even D37, maar verderop, na Courcelles-Epayelles, weer D27. Aan de westzijde ervan ligt Tricot, waar Romeinse aanwezigheid is geconstateerd. Vanaf Montgérain (ook présence romain) buigt de weg meer naar het westen. Na Vaumont verandert de weg even in een pad en krijgt kort voor Ravenel (présence romain) het nummer D58. Deze weg loopt naar St.-Just-en-Chaussée en kruist daar de route van Amiens naar Pont-Ste.-Maxence (AmPo). Welke chaussée er in St.-Just wordt bedoeld is dus niet duidelijk. Vanaf hier loopt de route ca. 2½ km (1 Gallische mijl) over weg D938 en dan over een pad ten zuiden van de weg door le Mesnil-sur-Bulles (Gallische en Romeinse bewoning) naar de plek waar dat opnieuw aansluit op weg D938, bij Essuiles (présence romain). Na Fouquerolles wordt deze weg op de toeristenkaart Chaussée Brunehaut genoemd en loopt langs Nivillers (présence romain) naar het centrum van Beauvais (Caesaromagus).