bronnen en problemen
vak D3

AnCh*: Annecy – Chambéry

IGN carte topographique TOP 100: 53 Grenoble / Mont-Blanc

plaats van route AnCh

Rm km
Bautas Annecy
Lemincum Chambéry xxxii 47

Vanuit het centrum van Annecy (Bautas) wordt weg N201 gevolgd langs Seynod, dat volgens Quid.fr in de oudheid Saginatum heette. Aan een zijtak van de route, namelijk weg D5 die vanaf Balmont naar het zuiden loopt, werd in de Romeinse tijd ook gewoond, getuige sporen daarvan bij Viuz-la-Chiésaz (resten van een villa, beeldje van een Gallische godheid en andere sporen) en Gruffy, waarbij Quid.fr een ex-voto* aan Jupiter* en inscripties vermeldt. Verderop, voorbij de Pont de l’Abîme en Allèves zijn bij de Pont de Bange resten van een Romeinse brug gevonden (Quid.fr bij Cusy).

De route zelf gaat echter verder over weg D201 langs Alby-sur-Chéran, waar de Chéran wordt gekruist (grondsporen van Gallo-Romeinse gebouwen bij Masigny, ten zuidwesten van Alby) en St.-Félix (putten en Romeinse resten) naar Albens (voorwerpen en inscripties), waar de weg naar het zuiden afbuigt. De route gaat nu door la Biolle (zuilvoeten, inscripties) en Grésy-sur-Aix (site romain) naar Aix-les-Bains. Dat was een belangrijke badplaats met een tempel, mogelijk gewijd aan Diane*, resten van Romeinse thermen en de boog van Lucius Pompeius Campanus, die hij ter ere van zijn gestorven familieleden liet oprichten. Op de toeristenkaart geeft een afgebroken pilaartje aan dat er boven de grond nog resten uit de oudheid te bewonderen zijn. Dat er elders aan het meer ook graag gewoond werd blijkt vondsten bij Brison-St.-Innocent (graven, inscripties, mantelspelden) ten noorden van Aix en nog verder naar het noorden uit de talrijke bewoningssporen aan de Baie de Grésine.

Vanuit Aix-les-Bains gaat de route verder over weg D991 langs Tresserve (Romeinse steen met een grafschrift), Viviers-du-Lac (muren, inscripties), Voglans (muren, graven) en Sonnaz (site romain) naar het centrum van Chambéry (Lemincum).