bronnen en problemen
vak D3

AlBe: Albertville – Col du Petit-St.-Bernard

IGN carte topographique TOP 100: 53 Grenoble / Mont Blanc

plaats van route AlBe

Rm km
Ad Publicanos Albertville
a. Obilonna la Bâthie vi 9
b. Darantasia Moûtiers xiii 19
c. Aximam Aime x 15
d. Bergintrum Bourg-St.-Maurice viiii 13
In Alpegraia Col du Petit-St.-Bernard xx 30

Op de toeristenkaart begint de route in Albertville (Ad Publicanos) ongeveer op de plek waar de patinoire (ijsbaan) van het Parc olympique du Sauvay aangegeven staat. Vandaar volgt de route de Isère oostwaarts over D990 naar la Bâthie (Obilonna) en komt twee kilometer verder uit op weg N90. Hierover volgt de route de Isère langs Cevins, Feissons-sur-Isère, Notre-Dame-de-Briançon, la Lechère-les-Bains en Aigueblanche tot aan Moûtiers (Darantasia). De Romeinse aanwezigheid aldaar blijkt uit archeologische vondsten.

In de omgeving van Moûtiers liggen drie badplaatsen: het al genoemde la Lechère-les-Bains, Salins-les-Thermes vlak ten zuiden van Moûtiers, en nog wat meer naar het zuidoosten Brides-les-Bains. Alleen van de laatste vermeldt Quid.fr dat het een site romain is, en een badplaats sinds de Romeinse tijd.

Na Moûtiers buigt de route (D90) scherp naar het noordoosten en voert langs St.-Marcel (site romain) naar Aime (Aximam), dat ook forum Claudii Centronum werd genoemd. Ook hier talrijke sporen uit de oudheid. Na Aime gaat de weg verder naar Bourg-St.-Maurice, dat Bergintrum heette en aan de weg van Milaan naar Lyon lag (sporen uit de Gallo-Romeinse tijd). Op weg naar Italië wordt dan nog Séez gepasseerd, een site romain. Daarna begint de lange klim naar de Col du Petit-St.-Bernard (In Alpegraia).