bronnen en problemen
vak B2

AlAv: Alleaume (Valognes) – Avranches

IGN carte topographique TOP 100: 06 Caen / Cherbourg
16 Rennes / Granville

plaats van route AlAv

Gm km
Alauna Alleaume
a. Cosedia Coutances xxi 52
Legedia Avranches xviii 45

Alleaume (Alauna), nu een wijk van Valognes, wordt aan de zuidzijde verlaten. Over weg D24 loopt de route eerst enigszins naar het zuidoosten en vanaf Hémevez meer naar het zuiden. Bij Etienville en Pont-l’Abbé is er weer een knik oostwaarts. De kaart van Cassini laat links van Pont-l’Abbé de naam la Rue zien, zodat we mogen aannemen dat de knik in de route er van oorsprong niet was. Dan steekt de route de Jourdan over. Op de toeristenkaart staat daaronder de naam la Guenauderie, maar op de kaart van Cassini staat ongeveer op die plaats de naam la Chaussée, hetgeen nóg een aanwijzing is dat we ons op de Romeinse route naar het zuiden bevinden. Ten zuidoosten van dit punt ligt aan de Jourdan het plaatsje Beuzeville-la-Bastille, waarbij een Romeinse weg wordt vermeld. Dit slaat waarschijnlijk niet op de onderhavige route, want Quid.fr heeft het over de Romeinse weg van Bayeux (op route AlMa) naar Portbail. De laatstgenoemde plaats ligt naar het zuidwesten toe aan de kust.

Langs de route zelf ligt even verderop aan de oostzijde van de weg Vindefontaine, waar zich de werkplek van een Romeinse pannenbakker bevond. De route loopt verder door Prétot-Ste.-Suzanne en St.-Jores naar de commune van Plessis-Lastelle, waarbij zich de resten van een Romeins kamp bevinden. Op de toeristenkaart staat het kamp ten westen van de weg in het Forêt du Mont Castre aangegeven. Ongeveer drie kilometer verder langs weg D24 zijn ter hoogte van St.-Gorges sporen van de Romeinse weg gevonden. Nog eens ongeveer drie kilometer verder komt de weg door een buurtschap met de naam Chemin-Perrey, die ook op de aanwezigheid van de Romeinse weg wijst. Een kilometer of twaalf verder loopt de weg ter hoogte van de aan de oostzijde van de weg liggende plaats Périers uit in een pad dat op de toeristenkaart als een Voi Romaine staat aangeprezen. Het pad is duidelijk niet met een auto berijdbaar, want het ontbreek in de 1:200.000 Michelin wegatlas en in ViaMichelin op het internet.

Na ongeveer anderhalve kilometer komt het pad weer uit op een berijdbare weg die nu nummer D535 heeft, langs Vaudrimesnil en St.-Sauveur-Lendelin evenwijdig loopt aan weg D971 en daar bij la Maison Neuve ook op uitkomt. Over weg D971 is het nog ruim vijf kilometer naar het centrum van Coutances (Cosedia), waarbij uit de Romeinse tijd grondsporen van gebouwen, resten van thermen, een grafveld, aardewerk en munten zijn gevonden. Ten zuidwesten van de stad ligt aan het begin van het estuarium van de Sienne de Pont de la Rocque in de gemeente Heugeville-sur-Sienne. Het plaatsje zelf ligt ten noordwesten van de pont aan de oever van het estuarium. Volgens de gegevens in Quid.fr werd de Pont de la Roque door de Romeinen gebouwd. De toeristenkaart vermeldt echter geen pont romain, zodat de Romeinse oorsprong onzeker genoemd mag worden.

Op het volgende stuk van de route zijn vrijwel geen sporen uit de Romeinse tijd te vinden. Twee belangrijke wegen voeren vanuit Coutances naar het zuiden: D971 naar Granville en D7 naar Avranches. Tussen beide in loopt vanaf Coutances weg D235 naar het zuiden. In de oudheid was dit waarschijnlijk de weg waarover de onderhavige route liep. Een aanwijzing daarvoor volgt pas een heel eind verderop. Na tien kilometer krijgt weg D235 het nummer D35 en loopt de route daarover naar Cérences, waar ze gekruist wordt door weg D13. Oostwaarts langs D13, nog voorbij Lengronne, ligt het plaatsje St.-Denis-le-Gast, waarbij een Romeins kamp heeft gelegen. Dit, en het feit dat oude kaarten de route Coutances – Avranches meestal over Gavray ten zuidwesten van St.-Denis-le-Gast laten lopen, zou de gedachte kunnen wekken dat niet weg D35, maar weg D7 hier de Romeinse route was. Maar hier krijgen we weer hulp van Cassini. Iets ten zuiden van Cérences, vlak bij Valjoie, geeft Cassini de naam la Chaussée, en vlak daarna la Haute Rue. We zijn hier nog steeds op de Romeinse weg, hetgeen ook te zien is aan het mooie rechte verloop van weg D35 naar la Haye-Pesnel. Hoe bijzonder een Romeins voorwerp in deze omgeving is blijkt wel uit het feit dat er bij Champrepus, dat ten noordoosten van la Haye-Pesnel aan weg D924 ligt, twee Romeinse dakpannen worden vermeld. Bij la Haye-Pesnel komt weg D35 uit op weg D7 en we mogen misschien aannemen dat de route daarover verder liep naar het centrum van Avranches (Legedia).